Μια ισραηλινή ταξιαρχία τεθωρακισμένων κατέλαβε την Τρίτη τον έλεγχο της πλευράς της Λωρίδας της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσαν οι αρχές, προχωρώντας σε επίθεση στη νότια πόλη. «Έχουμε τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής και του περάσματος», δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η ισραηλινή 401η Ταξιαρχία εισήλθε στο πέρασμα της Ράφα νωρίς το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αναλαμβάνοντας τον "επιχειρησιακό έλεγχο" του κρίσιμου περάσματος τόσο για τη βοήθεια όσο και για όσους μπορούν να διαφύγουν στην Αίγυπτο.
Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός έδειξαν ένα τανκ να εισέρχεται στο πέρασμα. Λεπτομέρειες του βίντεο ταίριαζαν με τα γνωστά χαρακτηριστικά του περάσματος και έδειχναν ισραηλινές σημαίες να κυματίζουν από τα τανκς που κατέλαβαν την περιοχή.
{https://twitter.com/MOSSADil/status/1787692210982658547}
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το πέρασμα αφού έλαβε πληροφορίες ότι "χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς". Ο στρατός δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει άμεσα τον ισχυρισμό αυτό, αν και ισχυρίστηκε ότι η περιοχή γύρω από τη διάβαση είχε χρησιμοποιηθεί για την εξαπόλυση επίθεσης με όλμους που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους κοντά στη διάβαση Κερέμ Σαλόμ.
Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι χερσαία στρατεύματα και αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν ύποπτες θέσεις της Χαμάς στη Ράφα.
Ο Ουάελ Αμπού Ομάρ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Διαβάσεων, αναγνώρισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν καταλάβει το πέρασμα και είχαν κλείσει τις εγκαταστάσεις προς το παρόν. Είπε ότι οι επιδρομές στόχευαν την περιοχή γύρω από το πέρασμα από τη Δευτέρα.
Ανεστάλη η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας
Τρεις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί. Να σημειωθεί, πως μέσω της συγκεκριμένης συνοριακής διέλευσης εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στον θύλακο υπό πολιορκία, το σύνολο του πληθυσμού του οποίου αντιμετωπίζει λιμό, κατά τον ΟΗΕ.
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους σε μεμονωμένες αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, την ώρα που η κατάπαυση πυρός είναι στον «αέρα».
Ισραηλινή βομβιστική επίθεση έπληξε σπίτι στην κεντρική διοικητική περιοχή της Ράφα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρει το Wafa. Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιδρομές στη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην πόλη στη νότια Γάζα.
{https://twitter.com/manniefabian/status/1787723953571524895}
Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι το επίκεντρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τι προβλέπει η πρόταση που δέχθηκε η Χαμάς
Αξιωματούχοι της Χαμάς έδειξαν στο Al Jazeera αντίγραφο της αιγυπτιακής-καταριανής πρότασης κατάπαυσης του πυρός στην οποία το κίνημα λέει ότι έχει συμφωνήσει.
Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Η συμφωνία είναι πολύπλοκη και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκεί έξι εβδομάδες.
Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, και προς τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα. Τα ισραηλινά αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα σταματήσουν επίσης να πετούν πάνω από τη Γάζα για 10 ώρες κάθε μέρα και για 12 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται αιχμάλωτοι.
Η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 αιχμαλώτους (είτε πρόκειται για ζωντανούς αιχμαλώτους είτε για τις σορούς αιχμαλώτων που έχουν πεθάνει) σε πρώτη φάση. Οι αιχμάλωτοι θα είναι γυναίκες, όσοι είναι άνω των 50 ετών, όσοι είναι άρρωστοι ή μη στρατιώτες κάτω των 19 ετών. Για κάθε ισραηλινό πολίτη αιχμάλωτο που απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους που έχει κρατήσει. Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους.
Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα, κάτι που θα συμβεί σταδιακά καθώς η Χαμάς θα απελευθερώνει αιχμαλώτους. Ανεξάρτητα από αυτό, η συμφωνία ορίζει ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης στη Γάζα, καθώς και η παροχή βοήθειας, και ότι θα επιτραπεί στην UNRWA και σε άλλες οργανώσεις αρωγής να εργαστούν για να βοηθήσουν τους αμάχους.
Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει μόνιμος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Θα υπάρξει επίσης άλλη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αυτή τη φορά με όλους τους εναπομείναντες Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα έναν απροσδιόριστο μέχρι στιγμής αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Στην τρίτη φάση θα γίνει ανταλλαγή των σορών των αιχμαλώτων και των φυλακισμένων που κρατούνταν και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της εξέλιξης, η φάση αυτή θα περιλαμβάνει ένα τριετές έως πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και, ίσως το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του θύλακα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr