Οι κατηγορίες σε βάρος της νεαρής γυναίκας «αφορούν αποκλειστικά τις ενδυματολογικές επιλογές της και την έκφραση των απόψεών της στο διαδίκτυο, ιδίως το γεγονός ότι είχε καλέσει μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να τερματιστεί το σύστημα της κηδεμονίας από άνδρες στη Σαουδική Αραβία», τονίζεται στο κείμενο.
Της ασκήθηκε ποινική δίωξη διότι δημοσιοποίησε βίντεο στα οποία «φορούσε «άσεμνα ενδύματα» και πήγε «σε καταστήματα χωρίς να φοράει αμπάγια», το παραδοσιακό μακρύ φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα.
Η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, που φέρει ημερομηνία 24η Ιανουαρίου έγινε γνωστή από το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι η κυρία Οτάιμπι «καταδικάστηκε για παραβάσεις της νομοθεσίας για την τρομοκρατία», οι οποίες δεν έχουν «καμιά σχέση με την άσκηση της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης ή με δημοσιεύσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης». Το έγγραφο δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τις «τρομοκρατικές» δραστηριότητες για τις οποίες κάνει λόγο.
Τον Φεβρουάριο, η Αμνηστία είχε καταγγείλει την «εξαναγκαστική εξαφάνιση» της κυρίας Οτάιμπι, η επαφή της οποίας με την οικογένειά της χάθηκε από τον Νοέμβριο του 2023 ως τα μέσα Απριλίου. Η αδελφή της, Φοζ αλ Οτάιμπι, που έχει 2,5 εκατ. ακολούθους στο Snapchat, «αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες, όμως διέφυγε από τη Σαουδική Αραβία εξαιτίας του φόβου πως θα συλλαμβανόταν, αφού, το 2022, κλήθηκε σε ανάκριση», πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Η αδελφή της, χθες (1/5) τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οικογένεια δεν ενημερώθηκε ότι η Μανάχελ καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης, παρά μέσω της απάντησης των αρχών της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ.«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη», πρόσθεσε.
«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους τη Μανάχελ αλ Οτάιμπι κι όλα τα πρόσωπα που είναι φυλακισμένα στο βασίλειο επειδή άσκησαν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους», τόνισε η Λίνα αλ Χαθλούλ, στέλεχος της ALQST. Η Σαουδική Αραβία είναι ταυτισμένη, εδώ και δεκαετίες, με την καταπίεση των γυναικών. Αν και κάποιοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση της οδήγησης κι η υποχρέωση να φορούν αμπάγια, έχουν πλέον αρθεί, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως νόμος του 2022 εξακολουθεί να προβλέπει πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στο βασίλειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr