Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να βάλει απέναντι στην Φον ντερ Λάιεν τον Μάριο Ντράγκι.
Η Φον ντερ Λάιεν κατηγορείται από τους επικριτές της ότι αν και είχε ευρεία αποδοχή έπειτα αποό σχετική συμφωνία Μακρόν – Μέρκελ, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεσμεύτηκε να μετατρέψει το κορυφαίο θεσμικό όργανο της ΕΕ σε «γεωπολιτική επιτροπή», αλλά τελικά φρόντισε κυρίως να προβάλλει τον εαυτό της, αναλαμβάνοντας πολιτικό ρόλο και πρωτοβουλίες, πολλές φορές, χωρίς συναίνεση.
Η φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει τη βαθιά δυσαρέσκεια ορισμένων πρωτευουσών για τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, την κλιματική μετάβαση της ΕΕ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Μακρόν έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στις επιδόσεις της.
«Η προεδρία της Επιτροπής είναι εκεί για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον, οπότε δεν πρέπει να υπερπολιτικοποιείται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Κάτι που δεν συνέβη καθόλου με την απερχόμενη Επιτροπή», πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν, δεν είναι σίγουροι αν ο Μακρόν αναζητά πραγματικά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση ή αν ασκεί πίεση στην Γερμανία επικεφαλής της Κομισιόν ως τέχνασμα για να της αποσπάσει παραχωρήσεις.
Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η απόφαση για τον επικεφαλής της Κομισιόν δεν θα ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκαθαρίσουν ποιοι θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις, μεταξύ άλλων και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την εξωτερική πολιτική. Η όλη διαδικασία αποτελεί μια περίπλοκη, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, η οποία λαμβάνει υπόψη γεωγραφικές ισορροπίες και κυρίως το ποια πολιτικά κόμματα δικαιούνται τους πιο σημαντικούς ρόλους, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς του Μακρόν, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς είναι η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να κερδίσει άνετα τις περισσότερες ψήφους τον Ιούνιο. Παραδοσιακά, αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος του ΕΛΚ θα πάρει την προεδρία της Επιτροπής.
Είναι επίσης απίθανο η Γερμανία να υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα απομακρύνει τον επίτροπο της χώρας της από την ανώτατη θεσμική θέση της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr