Ο νόμος επιταχύνει τις έρευνες, ιδίως για σοβαρό οργανωμένο έγκλημα, το οποίο συχνά ξεπερνά τα σύνορα, και καθιστά την απονομή της δικαιοσύνης πιο αναποτελεσματική. Ο νέος νόμος θα μειώσει επίσης τον αριθμό των παράλληλων διαδικασιών σε πολλές χώρες και θα διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα καταδικαστεί δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.
Θα καθορίσει επίσης ότι το κράτος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση έχει δικαιοδοσία να διώξει τα εν λόγω εγκλήματα, όταν είναι σε καλύτερη θέση να το πράξει.
Επομένως, η δικαιοδοσία μπορεί να καθιερωθεί σε περιπτώσεις όπου το κράτος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση έχει αρνηθεί ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, διασφαλίζοντας ότι κανένα έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο.
Ο νόμος επιτρέπει σε δικαστές, δικαστήρια άλλων αρχών σε ένα κράτος μέλος («η αιτούσα αρχή») να ζητούν μεταφορά στον ομόλογό τους σε άλλο κράτος μέλος («η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση») σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα όταν το έγκλημα διαπράχθηκε σε χώρα-στόχο, που διαπράχθηκε από κατοίκους ή υπηκόους αυτής της χώρας, τα αποδεικτικά στοιχεία βρίσκονται κυρίως σε αυτήν τη χώρα ή οι ζημιές έχουν συμβεί κυρίως εκεί.
Οι ύποπτοι, οι κατηγορούμενοι και τα θύματα μπορούν επίσης να προτείνουν σε μια αρχή να ξεκινήσει τη διαβίβαση μιας διαδικασίας. Τα αιτήματα θα υποβάλλονται με τυποποιημένο έντυπο αιτήματος. Η μεταφορά της διαδικασίας σε άλλη χώρα, για παράδειγμα σε μια χώρα όπου ένας ύποπτος ή θύμα είναι κάτοικος, μπορεί να υποστηρίξει τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και να διασφαλίσει ότι οι υπόπτοι και οι μάρτυρες μπορούν να ακουστούν σε δίκες.
Η αρχή στην οποία υποβάλλεται η αίτηση μπορεί να απορρίψει ένα αίτημα σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης που η εν λόγω πράξη δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα στο κράτος στο οποίο απευθύνεται η αίτηση.
Ο νόμος περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις για τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ενημερώνονται εκ των προτέρων για τη μεταφορά σε γλώσσα που κατανοούν και να εκφράζουν τη γνώμη τους. Επίσης, έχουν δικαίωμα σε ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων μεταφοράς.
Ομοίως, τα θύματα έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν για μια μεταφορά και μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, η οποία θα ληφθεί επίσης υπόψη κατά την εξέταση της απόφασης μεταφοράς. Σύμφωνα με το νόμο, οι ύποπτοι, οι κατηγορούμενοι και τα θύματα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα με ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Παραθέτω, αναφορά Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια, Βελγίδα ευρωβοουλευτης των Ευρωπαίων Συντηρητικών Assita Kanko είπε:
«Η καλύτερη δικαιοσύνη χτίζει ασφαλέστερες χώρες και ασφαλέστερα σπίτια για τους πολίτες μας. Αυτή η νομοθεσία είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την καλύτερη δικαστική συνεργασία και την ταχύτερη επιβολή του νόμου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διερεύνηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, όπως η τρομοκρατία, η διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και πυροβόλων όπλων, το λαθρεμπόριο μεταναστών, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Διασφαλίζουμε τώρα ότι η δικαιοσύνη στις χώρες της ΕΕ λειτουργεί καλύτερα και ταχύτερα και ότι οι πολίτες μας προστατεύονται και γίνονται σεβαστοί».
Επόμενα βήματα Ο νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί δύο χρόνια αργότερα.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr