Η Συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ οκτώ θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ (δηλαδή του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Δικαστηρίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφέρειες) προβλέπει την κοινή δημιουργία ενός νέου Φορέα Δεοντολογικών Προτύπων.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία με 15 ψήφους υπέρ, 12 κατά και καμία αποχή. Το Σώμα θα αναπτύξει, θα ενημερώσει και θα ερμηνεύσει κοινά ελάχιστα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς και θα δημοσιεύσει εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα πρότυπα αντικατοπτρίζονται στους εσωτερικούς κανόνες κάθε υπογράφοντος.
Το Κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις από την Αντιπρόεδρο, Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Katarina Barley , τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων , Ιταλό ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Salvatore De Meo και τον εισηγητή, Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων Daniel Freund . Κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά την πρόταση της Επιτροπής, που χαρακτηρίστηκε «μη ικανοποιητική» από τους ευρωβουλευτές τον Ιούλιο του 2023, προσθέτοντας στα καθήκοντα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων την αρμοδιότητα να εξετάζουν μεμονωμένες περιπτώσεις και να εκδίδουν συστάσεις.
Οι συνδιαπραγματευτές του Κοινοβουλίου δήλωσαν τα εξής:
Daniel Freund: «Οι κανόνες λόμπι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα επιβληθούν επιτέλους από έναν ανεξάρτητο διαιτητή. Αυτό θα είναι μια τεράστια βελτίωση στο τρέχον ελαττωματικό σύστημα αυτοελέγχου. Οι ανεξάρτητοι έλεγχοι από τους εμπειρογνώμονες του νέου Σώματος Δεοντολογίας είναι μια σκληρή επιτυχία που θα βελτιώσει τη διαφάνεια του λόμπι. Αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους: η ψήφος σας μετράει. Ο ανεξάρτητος έλεγχος των κανόνων λόμπι θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Katarina Barley: «Το Σώμα Ηθικής είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη διαφάνεια και το άνοιγμα στην Ευρώπη. Αυτό έχει να κάνει με την προτεραιότητα των συμφερόντων των πολιτών και τη διασφάλιση ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ τηρούν τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα. Είμαι περήφανος που αυτή η σημαντική ανακάλυψη κατέστη δυνατή χάρη στην ακλόνητη αφοσίωση του Κοινοβουλίου στην εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων. Η ίδρυση αυτής της νέας Αρχής αποδεικνύει την αφοσίωσή μας στη δικαιοσύνη και την αξιοπιστία σε ολόκληρη την ΕΕ».
Salvatore De Meo: «Η προσωρινή συμφωνία που ψηφίστηκε σήμερα στην επιτροπή αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία κοινών κανόνων δεοντολογίας και διαφάνειας μεταξύ των διαφόρων θεσμικών οργάνων. Εναπόκειται τώρα στην ολομέλεια να επιβεβαιώσει τη στήριξη αυτής της συμφωνίας, η οποία, παρά τις πολλές αδυναμίες της, θα συνέβαλε σε πιο εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
Το Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει τελική ψηφοφορία για το αν θα εγκρίνει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της ολομέλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Στρασβούργο, την Πέμπτη 25 Απριλίου. Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει ακόμη να υπογραφεί από όλα τα μέρη προτού τεθεί σε ισχύ.
Ιστορικό Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να έχουν ένα όργανο δεοντολογίας από τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα σώμα με πραγματική ερευνητική εξουσία και δομή κατάλληλη για τον σκοπό. Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την έκκληση τον Δεκέμβριο του 2022, αμέσως μετά τις καταγγελίες για διαφθορά που αφορούσαν πρώην και νυν ευρωβουλευτές και το προσωπικό, παράλληλα με μια σειρά εσωτερικών βελτιώσεων για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr