Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 158,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται σε 70,1 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 22% / 12,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022).
Αυτό το θετικό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στη διατήρηση των υψηλών τιμών των εξαγωγικών προϊόντων της ΕΕ και στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των εισαγόμενων προϊόντων. Τα κύρια προϊόντα που έδωσαν ώθηση στις εξαγωγές της ΕΕ ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο οίνος.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι καρποί, ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.
Χάρη στην αναγνωρισμένη διασφάλιση της ποιότητας, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως.
Οι τρεις κύριοι προορισμοί των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2023 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ είναι η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενες από την Ουκρανία.
Η έκθεση αναφέρει ότι, ενώ τα επίπεδα εισαγωγών από την Ουκρανία διαφέρουν από τη μια ομάδα προϊόντων στην άλλη, το συνολικό επίπεδο των εισαγωγών επανήλθε στα επίπεδα του 2021.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr