Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Ουκρανού προέδρου για μια νέα ρωσική κινητοποίηση ήταν αναληθής.
Σύμφωνα με το Reuters, το σύμφωνο που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ και τον Ζελένσκι έκανε τη Φινλανδία το όγδοο μέλος του ΝΑΤΟ φέτος που δεσμεύεται για μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και αμυντική υποστήριξη για το Κίεβο καθώς μάχεται να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Φινλανδία που έχει σύνορα μήκους 1.430 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έγινε μέλος του ΝΑΤΟ πριν από ένα χρόνο.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Φινλανδία θα στείλει ένα ακόμη πακέτο αμυντικού εξοπλισμού αξίας 188 εκατ. ευρώ, το οποίο ανεβάζει την συνολική βοήθεια του Ελσίνκι προς το Κίεβο από το 2022 στα 2 δισ. ευρώ.
«Δεν δίνουμε αυτή τη στρατιωτική υποστήριξη μόνο για να υπερασπιστεί η Ουκρανία τον εαυτό της, δίνουμε αυτή τη στρατιωτική υποστήριξη για να κερδίσει η Ουκρανία αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Στουμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δυτικά συστήματα αεράμυνας και έχει αντιμετωπίσει μια πρόσφατη αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν πλήξει το ενεργειακό της σύστημα.
Στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερεί και τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αριθμητικά μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Η Ρωσία επίσης έχει προωθήσει τις θέσεις της.
Αν και δεν παρείχε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Μπορώ να πω ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να επιστρατεύσει 300.000 στρατιωτικούς μέχρι την 1η Ιουνίου».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε τον Δεκέμβριο ότι υπήρχε ανάγκη η Μόσχα να προβεί σε μια ακόμη επιστράτευση.
Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει συμβόλαια με τον στρατό από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 16.000 τις τελευταίες 10 ημέρες μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα.
Οι δηλώσεις του Ζελένσκι γίνονται τη στιγμή που το ουκρανικό κοινοβούλιο εξετάζει με προσοχή την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ουκρανοί πολίτες καλούνται να υπηρετήσουν στο στρατό για να πολεμήσουν για τη χώρα τους.
Αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που μειώνει την ηλικία στράτευσης στα 25 από τα 27 έτη, διευρύνοντας τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να κληθούν να πολεμήσουν.
Στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία χρειάζεται να επιστρατεύει 500.000 επιπλέον άτομα στο στρατό, μια ιδέα που διατυπώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ότι δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι χρειάζονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr