Η εξαίρεση αυτή οφείλεται στο βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.
Παρά τη μερική ένταξη, η άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών έχει σημαντική συμβολική αξία.
«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία και για τις δύο χώρες και για μια ιστορική στιγμή για τον χώρο Σένγκεν, τον μεγαλύτερο χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δήλωσή της το Σάββατο και πρόσθεσε: «Μαζί οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας».
Με την προσθήκη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας την Κυριακή, η ζώνη Σένγκεν θα περιλαμβάνει 29 μέλη - 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
«Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter).
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για τις επιτυχείς προσπάθειές τους που εξασφάλισαν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Η ένταξή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προσθέτει.
{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1774378632007290951}
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια των δύο χωρών για κατάργηση των χερσαίων ελέγχων. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Βουλγάρα ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ στη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια και των δύο χωρών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr