Πολλοί θεωρούν τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ως την τελευταία ελπίδα του Τζούλιαν Ασάνζ, τονίζει η Deutche Welle. Αυτή η ελπίδα φαίνεται πως παρατείνεται για λίγο ακόμα. Συγκεκριμένα, 12 λεπτά μετά την αναμενόμενη ώρα ανακοίνωσης του High Court του Λονδίνου, στις 10:30 τοπική ώρα, οι δικαστές δήλωσαν ότι η τελική απόφαση αναβάλλεται και θα παρθεί στις 20 Μαΐου.
Σύμφωνα με αυτή, το δικαστήριο ζητά περισσότερες διαβεβαιώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. «Εάν δε δοθούν αυτές τότε θα δοθεί η άδεια για έφεση και στη συνέχεια, θα υπάρξει ακρόαση αυτής», ανέφερε η περίληψη της απόφασης από τους Βρετανούς δικαστές Βικτώρια Σαρπ και Τζάστις Τζόνσον.
Η γυναίκα του Ασάνζ, Στέλλα, ενώ βρισκόταν έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας δήλωσε «έκπληκτη» με αυτή την απόφαση. Όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Παρότρυνε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να μην προχωρήσει σε καμία διαβεβαίωση και να αποσύρει αυτή την επαίσχυντη υπόθεση». «Είναι ντροπή για οποιαδήποτε δημοκρατία», επισήμανε.
Οι υποστηρικτές του ήταν για ακόμα μία φορά εκεί, φωνάζοντας «Ελευθερία στον Τζούλιαν Ασάνζ», ενώ και η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή.
Τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τον Ασάνζ;
Μια τέτοια παράταση δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο Ασάνζ, μετέφεραν μετά την γνωστοποίηση της απόφασης αρκετοί δημοσιογράφοι, όμως μοιάζει να του δίνει κάποιο χρόνο, αφού δε θα εκδιωχθεί άμεσα στις ΗΠΑ.
Αυτό που επεδίωκαν σήμερα οι συνήγοροι του 52χρονου δημοσιογράφου ήταν να κερδίσει το δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Βρετανία είχε δώσει το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την υπογραφή της τότε υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.
Έκτοτε η νομική του ομάδα προσπαθεί να ανατρέψει αυτήν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δε θα έχει δίκαιη μεταχείριση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συνήγοροι του Ασάνζ, Έντουαρντ Φιτζτζέραλντ KC και Μάρκ Σάμμερς KC, στη γραμμή υπεράσπισης, κάνουν λόγο για «εγκληματικότητα άνευ προηγουμένου», όσον αφορά την τακτική των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια 2010 – 2011 στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εκτελέσεων και εγκλημάτων πολέμου.
Μάλιστα, από τους ίδιους, έγινε αναφορά και σε συζητήσεις του πρώην προέδρου της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ με αξιωματούχους της CIA για το ενδεχόμενο απαγωγής, ακόμα και δολοφονίας 52χρονου Ασάνζ.
Η γραμμή των ΗΠΑ
Κύρια υποστηρικτική γραμμή της Αμερικής είναι ότι οι αποκαλύψεις του Ασάνζ, μέσω της πλατφόρμας των Wikileaks, έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων τους. Ο συνήγορος υπεράσπισης της Αμερικής, Τζέιμς Λούις KC δήλωσε ότι «δε διώκεται για απλή δημοσίευση», αλλά για «βοήθεια και συνέργεια» ή ακόμη και «συνομωσία» με τον πληροφοριοδότη Τσέλσι Μάνινγκ, για να αποκτήσει παράνομα τα εν λόγω έγγραφα.
Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τους υποστηρικτές του Ασάνζ, αλλά και τη διαφύλαξη της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Ο ιδρυτής των Wikileaks διώκεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία από τις ΗΠΑ και τον βαρύνουν 18 κατηγορίες που υπάγονται στον νόμο περί κατασκοπείας (Espionage Act), μετά τις αποκαλύψεις για βαρβαρότητες της Αμερικής στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, μέσω δημοσιοποίησης εμπιστευτικών στρατιωτικών στοιχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr