Απευθυνόμενος προς την Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ, κε Πρόεδρε.
Κα Βεστάγκερ, σας καλωσορίζω στον τελευταίο δομημένο διάλογο αυτής της θητείας. Σπεύδω να πω ότι οι συζητήσεις μαζί σας είναι από τις πιο εποικοδομητικές που κάνουμε εδώ στην Επιτροπή μας, γιατί νιώθουμε ότι ακούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερο από ότι άλλοι Επίτροποι. Και αποφεύγετε τις διπλωματικές απαντήσεις, που παραπέμπουν στις αρχαίες ελληνικές καλένδες, στα θέματα που απαιτούν επίλυση.
Θέλω να σας ρωτήσω τα εξής: Ψηφιακή αγορά, πράσινες τεχνολογίες, είναι τομείς στους οποίους γίνονται αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες αλλαγές, τεράστιες επενδύσεις, επιθετικές εξαγορές και διαμορφώνεται μία υπερσυγκέντρωση που οδηγεί σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Και την ίδια ώρα κανείς από τους ψηφιακούς γίγαντες δεν έχει ευρωπαϊκή ρίζα. Είναι ή αμερικάνικης γένεσης ή κινεζικοί. Με τις κρατικές ενισχύσεις, μεγάλωσαν οι εσωτερικές ανισότητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο της πανδημίας, διότι μπόρεσαν να δώσουν περισσότερα χρήματα σε αυτούς τους τομείς οι πλουσιότερες χώρες, που είχαν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.
Και πριν λίγο, σημειώσατε ότι χρειάζεται ευρωπαϊκής κλίμακας χρηματοδότηση και αυτό απαιτεί άλλου μεγέθους ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτή την κούρσα του ανταγωνισμού και με τους εξωτερικούς ανταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως: Υποστηρίζετε το να ξεφύγουμε επιτέλους από έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, γιατί αλλιώς θα χάσουμε την κούρσα του παγκόσμιου ανταγωνισμού;
Δεύτερον, με δεδομένη την κατάσταση: Πιστεύετε ότι χρειάζονται περισσότεροι κανόνες ρύθμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτή την ανερχόμενη αγορά, για να αποφύγουμε φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης και ολιγοπωλιακών καταστάσεων;
Και τρίτον: Τι πρέπει να κάνουμε πέραν αυτών, για να αναπτύξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στρατηγικές τεχνολογίες και να εφοδιάσουμε το εργατικό μας δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες; Μπορεί κάθε κράτος μόνος του ή πρέπει να κάνουμε περισσότερα ως ΕΕ;
Ευχαριστώ».
Η Αντιπρόεδρος της Κομσιιόν απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:
«Ευχαριστώ για την πολύ θερμή προσέγγιση. Θα ήθελα να ανταποδώσω τα κοπλιμέντα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις σαφείς και ειλικρινείς ερωτήσεις.
Τώρα στην πρώτη ερώτηση, τι θα πρέπει να κάνουμε… Είναι πάρα πολύ βασικό να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν νέες δεξιότητες οι άνθρωποι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό δεν γίνεται με την απαραίτητη ταχύτητα και έχουμε κονδύλια από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και από άλλα ταμεία. Έχουμε τόσα πολλά πράγματα, αλλά ένα πράγμα που έχει πολλή σημασία είναι το ανθρώπινο ταλέντο. Νομίζω λοιπόν ότι εδώ τα κράτη μέλη πραγματικά πρέπει να αναλάβουν δράση. Μην κολλήσουμε σε θέματα αρμοδιοτήτων, τι μπορούμε να κάνουμε και αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρέπει να αναλάβουν δράση τα κράτη μέλη. Σε όποιον έχει προθυμία να μάθει, πρέπει να του δίνουμε αυτή τη δυνατότητα.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε περισσότερους κανόνες και κανονισμούς. Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι να εστιάσουμε πλήρως στην υλοποίηση και στην εφαρμογή της νομοθεσίας μας, για να αποδείξουμε ότι δουλεύει. Αν βρούμε ότι υπάρχουν πράγματα που λείπουν από την εργαλειοθήκη μας, να κάνουμε ένα κατάλογο και να επανέλθουμε. Αλλά πρώτα απ όλα πρέπει να αναρωτηθούμε αν σεβόμαστε τη νομοθεσία μας, γιατί ο νομοθέτης μας έχει δώσει εργαλεία πολύ καλής ποιότητας και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε πιθανότητες να ανταγωνιστούμε τους γίγαντες όπως λέτε, γιατί υπάρχουν και ευθύνες που έρχονται μαζί με το μέγεθος.
Τώρα για την ερώτηση για το μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Εγώ είμαι αυτή που είπε στην Κομισιόν ότι το παρόν Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από ότι κατέληξε τελικά, όπως και το ίδιο είπα και για την ενδιάμεση αναθεώρηση. Ναι, είμαι υπέρ λοιπόν αυτού, αλλά πρώτα απ όλα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να σκεφτώ όχι μόνο με τον εαυτό μου, αλλά και με άλλους ανθρώπους που έχουν την εικόνα πώς γίνεται η χρηματοδότηση. Γιατί αν γίνεται με μεταφορά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ξοδεύουμε αυτά τα χρήματα καλύτερα από ότι σε εθνικό επίπεδο. Και δεύτερον, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι γίνεται σωστή κατανομή; Γιατί αν δεν κατανέμονται τα κοινά κονδύλια με καλό τρόπο, δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια συζήτηση κρίσιμης σημασίας, γιατί νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι αν έχουμε κοινούς στόχους δεν πρέπει να έχουμε και κοινή χρηματοδότηση;
Ναι, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτά τα δύο κρίσιμα ερωτήματα: Πώς να βρούμε τη χρηματοδότηση δηλαδή, και πώς να εξασφαλίσουμε τη δίκαιη κατανομή αυτών των κονδυλίων.
Ευχαριστώ πολύ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr