«Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καταπολέμηση του ρατσισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής.
Φέτος, καθώς η Διεθνής δεκαετία για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής 2015-2024, που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πλησιάζει στο τέλος της, η εικόνα απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική.
Το 2020, ο βίαιος θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας και οι εκτεταμένες διαδηλώσεις που ακολούθησαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πυροδότησε την ευαισθητοποίηση για την έκταση της αφροφοβίας και την ανάγκη αντιμετώπισής της. Ένα παράθυρο ευκαιρίας φαινόταν να είναι ανοιχτό για να το εκμεταλλευτούν οι νομοθέτες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και η κοινωνία γενικότερα.
Οι εξελίξεις από τότε δεν είναι πάντα θετικές. Ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός αντέχει. Εμφανίζονται νέες μορφές προκατάληψης που στοχεύουν άτομα αφρικανικής καταγωγής.
Το τρέχον πολιτικό τοπίο αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά λαϊκιστικά κινήματα αντιστέκονται στην πρόοδο και υπονομεύουν τον αγώνα για ένταξη και σεβασμό. Ως μέλη της Επιτροπής Ισότητας και Μη Διακρίσεων, επιβεβαιώνουμε με αυτήν την ευκαιρία τη δέσμευσή μας να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή ρατσισμού.
Αναφερόμενοι στο ψήφισμα 2389 (2021) για την καταπολέμηση της αφροφοβίας ή του ρατσισμού κατά των μαύρων στην Ευρώπη, «επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τους συναδέλφους πολιτικούς και τις δημόσιες αρχές να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό σε όλες του τις μορφές, συμπεριλαμβανομένου σε θεσμικό επίπεδο, και τις πολλαπλές και διατομεακές διακρίσεις. Να αναγνωρίσουν τη συμβολή των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό της Ευρώπης και να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αποικιοκρατίας, της υποδούλωσης και του διατλαντικού δουλεμπορίου. Τέλος, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στην Κοινοβουλευτική Συμμαχία No Hate. Πιστεύουμε στον Χάρτη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μια μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, που βασίζεται στην εξουσία αυτορρύθμισης των πολιτικών κομμάτων, ως σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων».
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr