Στην πρώτη δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών βρίσκονται οχτώ ευρωπαϊκές χώρες με τη Δανία να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας των 140 χωρών και την Ισλανδία στην τρίτη. Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε επίσης τη Σουηδία, το Ισραήλ, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Αυστραλία.
Πτώση στην κατάταξη είχαν η Βρετανία που βρέθηκε στην 20ή θέση πίσω από χώρες όπως η Λιθουανία ή η Τσεχία αλλά και οι ΗΠΑ που υποχώρησαν οχτώ θέσεις σε σχέση με το 2023 (23η θέση φέτος - 15η το 2023).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, υποχωρώντας έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 όταν είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.
Σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα ευτυχίας έχουν παρατηρηθεί από το 2006-2010, με το Αφγανιστάν, τον Λίβανο και την Ιορδανία να παρουσιάζουν σημαντική πτώση, ενώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Λετονία έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις.
Η κατάταξη της ευτυχίας καθορίζεται από τις προσωπικές αξιολογήσεις των πολιτών με βάση το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, μαζί με παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η διαφθορά.
Η έκθεση υπογραμμίζει μια αλλαγή καθώς καμία από τα πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου δεν περιλαμβάνονται πλέον στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες. Μόνο η Ολλανδία και η Αυστραλία, και οι δύο με πληθυσμό άνω των 15 εκατομμυρίων, βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις, ενώ ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πληθυσμούς άνω των 30 εκατομμυρίων, βρίσκονται στην πρώτη 20άδα.
Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα ευρήματα διαπίστωσαν, επίσης, πως όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1965 είναι πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους γεννήθηκαν μετά το 1980 με την ευτυχία των millenials να εκτιμάται ότι υποχωρεί κάθε χρόνο που περνάει, ενώ αντίθετα αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια η ικανοποίηση των boomers.
Στο πλαίσιο αυτό οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί περνάνε μια φάση που ομοιάζει με «την κρίση της μέσης ηλικίας».
Η έρευνα The World Happiness Report βασίζεται στις απαντήσεις και τις εκτιμήσεις που κάνουν οι πολίτες των κρατών σχετικά με τις ζωές τους αλλά και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν.
Ακολουθεί ο κατάλογος με τις 143 χώρες του The World Happiness Report
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr