Ένα σχήμα διαβουλεύσεων που είχε συγκροτηθεί το 1991, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε το διακύβευμα ήταν μεταξύ άλλων η ευρωπαϊκή πορεία της Πολωνίας και άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα το διακύβευμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία τίθεται σε κίνδυνο στα πεδία μαχών της Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Σύμφωνα με την DW, παρά τις διαφορετικές τάσεις, τα σύννεφα πάνω από τον γαλλογερμανικό άξονα με φόντο τα επόμενα βήματα ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας, οι τρεις ηγέτες επέλεξαν σήμερα να στείλουν μήνυμα ενότητας ως προς τη στάση τους απέναντι στην Ουκρανία αλλά και με φόντο τις ρωσικές προεδρικές εκλογές, με μια νίκη του Βλάντιμιρ Πούτιν να θεωρείται βέβαιη.
«Δύναμη μας, η ενότητα»
«Δύναμή μας, είναι η ενότητα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την τριμερή συνάντηση στην καγκελαρία, κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών. Το Κίεβο, όπως τόνισε, μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη στήριξη Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας» άρα και της Ευρώπης, ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην αυξανόμενη φημολογία για σοβαρούς τριγμούς στις γαλλογερμανικές σχέσεις εξαιτίας των διαφορετικών θέσεων απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει στρατιωτικά με περισσότερα οπλικά συστήματα την Ουκρανία σε επίπεδο «παγκόσμιας αγοράς», όπως τόνισε ο Όλαφ Σολτς, ενώ ταυτόχρονα η στήριξη της Ουκρανίας θα πρέπει να ενισχυθεί και στο πλαίσιο της ΕΕ.
«Δεν θα αναλάβουμε ποτέ καμία πρωτοβουλία που να οδηγεί σε κλιμάκωση» ανέφερε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τονίζοντας ωστόσο στη δική του δήλωση ότι: «θα κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία». Υπογράμμισε επίσης την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνοντας αυτό που ανέφερε και στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση: «η ασφάλεια και το μέλλον μας διακυβεύεται στην Ουκρανία».
Τον «καλό διάλογο» μεταξύ των τριών ηγετών θέλησε να τονίσει με χαμόγελο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας και αυτός ότι μαζί με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας όσο το δυνατόν περισσότερο και για όσο κριθεί αναγκαίο σε αυτόν τον αμυντικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Mάλιστα ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε δημόσια ότι ενημέρωσε λεπτομερώς τον Όλαφ Σολτς και τον Εμμανουέλ Μακρόν για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη από δω και πέρα να εργαστεί περισσότερο συνειδητά και υπεύθυνα για την ασφάλειά της.
Διαφορετικές προσεγγίσεις στο παρασκήνιο
Πέρα όμως από το μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης ως προς τη γενική κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη από τη στήριξη της Ουκρανίας, είναι γεγονός ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν διαφορετική προσέγγιση ως προς το καίριο ζήτημα της αποστολής ή μη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κατ’ επέκταση στρατιωτών επί ουκρανικού εδάφους. Μόλις χθες ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο ΤF1 δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», διευκρινίζοντας ότι η αποστολή στρατιωτών δεν αποτελεί βέβαια ζητούμενο στην παρούσα φάση, παρά μόνο θεωρητικό σενάριο που σε έναν πόλεμο δεν πρέπει να αποκλείεται.
Πριν από λίγες μέρες, από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου από το βήμα της γερμανικής βουλής την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, κάτι που θα απαιτούσε και την αποστολή Γερμανών στρατιωτών, τονίζοντας την ευθύνη του να μην εμπλακεί η Γερμανία σε έναν πόλεμο.
Όσο για την Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, αν και φαίνεται πιο κοντά στις θέσεις Μακρόν, από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός της επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Γερμανοί αναλυτές πάντως συνεχίζουν να βλέπουν στο βάθος τη διαπάλη μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για τον ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, ενόψει ευρωεκλογών και κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr