Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν τον γενικό στόχο για την επίτευξη υγιών εδαφών στην ΕΕ έως το 2050, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση και την ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή ένας εναρμονισμένος ορισμός της υγείας του εδάφους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο παρακολούθησης, για την προώθηση της αειφόρου διαχείρισης και αποκατάστασης του εδάφους σε μολυσμένες τοποθεσίες.
Ο νέος νόμος θα υποχρεώσει τις χώρες της ΕΕ να παρακολουθούν και στη συνέχεια, να αξιολογούν την υγεία όλων των εδαφών στην επικράτειά τους.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες της ΕΕ να βελτιώσουν την οικολογική κατάσταση του εδάφους ως εξής:
-Μέσα σε δέκα χρόνια, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βελτιώσουν τα υποβαθμισμένα εδάφη και εντός έξι ετών, τα υποβαθμισμένα εδάφη πρέπει να βελτιωθούν σε μέτρια οικολογική κατάσταση και εκείνα με μέτρια οικολογική κατάσταση πρέπει να βελτιωθούν σε καλή οικολογική κατάσταση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, εκτιμάται ότι υπάρχουν 2,8 εκατομμύρια δυνητικά μολυσμένες τοποθεσίες στην ΕΕ.
Για να διασφαλιστεί ότι το κοινό ενημερώνεται για μολυσμένους και δυνητικά μολυσμένους χώρους, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την απαίτηση κατάρτισης δημόσιου καταλόγου τέτοιων τόπων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, το αργότερο τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν, να αξιολογήσουν και να καθαρίσουν μολυσμένους χώρους, για να αντιμετωπίσουν τους απαράδεκτους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, λόγω της μόλυνσης του εδάφους. Το κόστος πρέπει να βαρύνει τους υπεύθυνους για τη μόλυνση, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Martin HOJSÍK της Ομάδας Renew, από τη Σλοβακία, δήλωσε:
«Είμαστε, επιτέλους, κοντά στην επίτευξη ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία των εδαφών μας από την υποβάθμιση. Χωρίς υγιή εδάφη, δε θα υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Η ζωή και η τροφή των αγροτών στο τραπέζι μας εξαρτώνται από αυτόν τον μη ανανεώσιμο πόρο. Γι' αυτό, είναι ευθύνη μας να εγκρίνουμε την πρώτη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ, για την παρακολούθηση και την υγεία του».
Το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία σε προσεχή σύνοδο της ολομέλειας (που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Απριλίου) και θα αποτελέσει τη θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση. Ο φάκελος θα ακολουθήσει τη νέα Βουλή μετά τις ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου.
Ιστορικό: Περίπου το 60-70% των ευρωπαϊκών εδαφών εκτιμάται ότι βρίσκονται σε ανθυγιεινή κατάσταση, λόγω ζητημάτων όπως η αστική επέκταση, τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης γης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η κλιματική αλλαγή. Τα υποβαθμισμένα εδάφη αποτελούν βασικούς μοχλούς των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας και μειώνουν την παροχή βασικών υπηρεσιών οικοσυστήματος όπως τρόφιμα και ζωοτροφές, κύκλος θρεπτικών ουσιών, δέσμευση άνθρακα, έλεγχος παρασίτων, καθώς και ρύθμιση του νερού.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η απώλεια τέτοιων βασικών υπηρεσιών οικοσυστήματος του εδάφους κοστίζει στην ΕΕ τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr