Εν μέσω ενδείξεων αυξανόμενης απογοήτευσης απέναντι στον Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο MSNBC, το Σάββατο, ότι αντιτίθεται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Ράφα και ότι δε μπορεί να δεχτεί «ακόμη 30.000 Παλαιστίνιους νεκρούς».
Οι οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι μια επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο —που τώρα αποτελεί καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας— θα είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες απώλειες αμάχων. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα επρόκειτο για «ανθρωπιστική καταστροφή».
Ερωτηθείς την Κυριακή εάν οι ισραηλινές δυνάμεις θα προχωρήσουν στη Ράφα, ο Νετανιάχου απάντησε: «Θα προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Ξέρετε, έχω κι εγώ μια κόκκινη γραμμή: να μη συμβεί ποτέ ξανά η 7η Οκτωβρίου», είπε αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία αναζωπύρωσε τον πόλεμο.
Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι έχει τη σιωπηρή υποστήριξη αρκετών Αράβων ηγετών για την επίθεση κατά της Χαμάς. «Το καταλαβαίνουν και μάλιστα συμφωνούν σιωπηρά», είπε σε συνέντευξή του στην Axel Springer, μητρική εταιρεία του Politico. «Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς είναι μέρος του ιρανικού τρομοκρατικού άξονα».
«Υπόθεση δύο μηνών»
Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ, ώστε να δεχτεί κατάπαυση πυρός, αυξάνεται. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κάνει λόγο για πάνω από 30.000 νεκρούς και οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν για επικείμενο λιμό. Οι πρώτοι θάνατοι από πείνα έχουν ήδη καταγραφεί, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή βοήθειας από την Κύπρο.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν επικριθεί για παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας από ξηράς. Ωστόσο, ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η διά θαλάσσης παράδοση βοήθειας ήταν δική του ιδέα, ενώ αρνείται ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν. Προβλέπει, επίσης, ότι οι μάχες θα μπορούσαν να τελειώσουν σε μόλις έναν μήνα.
«Καταστρέψαμε τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς και κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε το τελευταίο μέρος του πολέμου», είπε. Ο αγώνας δε θα «διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες. Ίσως έξι εβδομάδες, ίσως τέσσερις», πρόσθεσε.
Απέρριψε την ιδέα κατάπαυσης του πυρός στον ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού, λέγοντας ότι, ενώ «θα ήθελε να δει άλλη μια απελευθέρωση ομήρων», δεν υπήρξε καμία «πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. [...] Χωρίς απελευθέρωση, δεν πρόκειται να σταματήσουν οι μάχες».
«Δεν υπάρχει λύση δύο κρατών»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε, εκ νέου, την πιθανότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους - θέμα που φέρνει το Ισραήλ απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. «Η θέση μου υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών, που μετά τις 7 Οκτωβρίου λένε «όχι» σε παλαιστινιακό κράτος», είπε.
Ο Νετανιάχου επέκρινε, επίσης, ευθέως τον Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης «περισσότερο βλάπτει το Ισραήλ παρά το βοηθά».
Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή άποψη ότι δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς λύση δύο κρατών, απάντησε: «Δεν καταλαβαίνουν ότι ο λόγος που δεν έχουμε ειρήνη δεν είναι επειδή οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κράτος. Αλλά επειδή οι Εβραίοι έχουν κράτος. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν υποχρεωθεί να αναγνωρίσουν το εβραϊκό κράτος». Ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής της παλαιστινιακής «ηγεσίας» και «κουλτούρας», όπως την αποκάλεσε, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρεί τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας σε κάθε αραβικό έδαφος δυτικά του Ιορδάνη.
Σχετικά με το αν το Ισραήλ θα επεκτείνει την εκστρατεία του για την καταπολέμηση της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, άφησε ανοιχτή την προοπτική στρατιωτικής επιχείρησης προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας του φόβου για επιθέσεις από τη σιιτική πολιτοφυλακή. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και να τους φέρουμε στα σπίτια τους. Εάν πρέπει να το κάνουμε με στρατιωτικά μέσα, θα το κάνουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr