«Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη φορά.
«Μολονότι οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, εν μέρει λόγω της αύξησης των μισθών. Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού», σημείωσε η Λαγκάρντ σε άλλο σημείο της ομιλίας της.
Επιπλέον, εξήγησε ότι η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να ξεκινήσει τις μειώσεις στα επιτόκια. Ειδικότερα, για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων η Λαγκάρντ απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, επισημαίνοντας: «Θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, αλλά πολλά περισσότερα τον Ιούνιο».
«Η οικονομία παραμένει αδύναμη. Οι καταναλωτές συνέχισαν να συγκρατούν τις δαπάνες τους, οι επενδύσεις μετριάστηκαν και οι εταιρείες προχώρησαν σε λιγότερες εξαγωγές, αντανακλώντας την επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης και ορισμένες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται, τα πραγματικά εισοδήματα θα ανακάμψουν, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη. Επιπλέον, ο περιοριστικός αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων θα εξασθενίσει σταδιακά και η ζήτηση για εξαγωγές στην ευρωζώνη θα πρέπει να αυξηθεί», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του ευρώ. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας και πάλι την οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ανά άτομο μειώθηκε περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες δημοσιεύουν λιγότερες κενές θέσεις εργασίας, ενώ όλο και λιγότερες εταιρείες αναφέρουν ότι η παραγωγή τους περιορίζεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού».
Παράλληλα, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι «ο αντίκτυπος των προηγούμενων κλυδωνισμών στην προσφορά συνέχισε να εξασθενεί και η αυστηρή νομισματική πολιτική επιβάρυνε τη ζήτηση. Ωστόσο, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες, εν μέρει λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών και της πτώσης της παραγωγικότητας της εργασίας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών αρχίζει να μετριάζεται. Επιπλέον, τα κέρδη απορροφούν μέρος του αυξανόμενου κόστους εργασίας, γεγονός που μειώνει τις πληθωριστικές επιπτώσεις».
Στο καταληκτικό σημείο της ομιλίας της, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Με βάση την τρέχουσα εκτίμηση, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής μας θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr