Οπως τόνισε, «Όλο και περισσότερο, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει σχήμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε - τις προοπτικές εργασίας μας, τα αποτελέσματα της υγειονομικής μας περίθαλψης, την πρόσβασή μας σε παροχές και υπηρεσίες. Ο κατάλογος των περιοχών που επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μακρύς και αυξάνεται. Αν δεν μάθουμε πώς να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να γεφυρώνουμε τις ανισότητες - συμπεριλαμβανομένης της ανισότητας των φύλων - και να αποτρέπουμε τις διακρίσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί και θα γίνει μια δύναμη που εδραιώνει, διαιωνίζει και ενισχύει την ανισότητα.»
Μια πρόσφατη μελέτη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επισημάνει τις ελλείψεις στους υπάρχοντες μηχανισμούς για την πρόληψη των διακρίσεων κατά την ανάπτυξη αλγοριθμικών συστημάτων. Καθορίζει τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας για την προώθηση της ισότητας και της ανάγκης για αξιολογήσεις επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κύκλο ζωής της τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, «Έχουμε ξεκινήσει εργασίες για να παρέχουμε ουσιαστική καθοδήγηση στις κυβερνήσεις μέσω ενός μη δεσμευτικού μέσου σχετικά με τον αντίκτυπο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, τις δυνατότητές τους για προώθηση της ισότητας - συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων - και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν σε σχέση με τις διακρίσεις.
«Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, γιορτάζουμε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με ένα κάλεσμα να διοχετεύσουμε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό μεροληψίας και την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων
Θα υπάρξουν προκλήσεις στην πορεία, αλλά οι κίνδυνοι που διακυβεύονται σημαίνουν ότι πρέπει να επιμείνουμε. Απαιτείται ένα εργατικό δυναμικό με μεγαλύτερη ισότητα των φύλων και πιο ποικιλόμορφο για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της μεροληψίας στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Απευθύνω έκκληση για περισσότερη εκπαίδευση και κατάρτιση ψηφιακών δεξιοτήτων χωρίς αποκλεισμούς σε όλη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας πολύ πιο διαφοροποιημένη συμμετοχή στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι, «Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας της νέας στρατηγικής για την ισότητα των φύλων 2024-2029 που εγκρίθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η νέα Στρατηγική επαναλαμβάνει το υψηλό επίπεδο δέσμευσης των κρατών μελών για την επίτευξη μιας Ευρώπης ισότητας των φύλων για όλους. Αυτή η δέσμευση απαιτεί δράση. Δεδομένης της εξέλιξης των συστημάτων AI, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να γεφυρώσουμε το χάσμα ισότητας».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr