Κατά τη διάρκεια ομιλίας της το πρωί της Τετάρτης (28/2) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ένωση πρέπει να «εκτοξεύσει» την αμυντική της ικανότητα και να «αρχίσει να μιλάει» για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Δεν μπορούν να υπάρξουν «άλλες ψευδαισθήσεις» γύρω από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δήλωσε στους ευρωβουλευτές.
Η απειλή πολέμου δεν είναι άμεση, αλλά ούτε και αδύνατη, είπε.
«Θα πρέπει να το θέσω ωμά όπως ο απερχόμενος πρόεδρος της Φινλανδίας Νιίστο είπε τον περασμένο μήνα: Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει» και θα προσέθετα: «Αμεσα! Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία μας και η ευημερία μας».
Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ασφάλεια και την άμυνα στο κοινοβούλιο, η κ. φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα νέο ειδικό χαρτοφυλάκιο Επιτρόπου Άμυνας στην επόμενη Επιτροπή.
Παράλληλα, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για τη χρήση απροσδόκητων κερδών από κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς».
Τα σχόλια της κ. von der Leyen έρχονται την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί με Βαλκάνιους ηγέτες στην Αλβανία, επιδιώκοντας να διατηρήσει την υποστήριξη και τη ροή όπλων προς το Κίεβο, καθώς η Ρωσία κερδίζει κέρδη στο πεδίο της μάχης δύο χρόνια μετά την εισβολή στη γείτονα.
{https://twitter.com/vonderleyen/status/1762752706811215899}
«Τέλος» στις αυταπάτες
Στη συζήτηση για την «ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια» η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι «τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει αρκετή δουλειά. Στην πραγματικότητα, τα προηγούμενα χρόνια διέλυσαν κάποιες ευρωπαϊκές αυταπάτες. Αλλά έχουν επίσης καταρρίψει πολλές ψευδαισθήσεις για την Ευρώπη.
Οτι η ενότητά μας δεν θα κρατούσε μπροστά σε έναν πόλεμο στην ήπειρό μας. Ή ότι οι κανόνες και οι διαιρέσεις μας θα μας κρατούσαν πίσω στην παροχή μαζικής οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη έχει δείξει ότι θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Και δείξαμε επίσης ότι μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη δεν είναι απλώς ευσεβής πόθος».
Συμπλήρωσε πάντως ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα ενισχύσει τις εταιρικές μας σχέσεις και δεν θα επηρεάσει ποτέ τη σημασία και την ανάγκη μας για τη νατοϊκή μας συμμαχία», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην άμεση ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αναγνώρισε επίσης ότι τα κράτη-μέλη έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες αναφερόμενη και στην ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Ασπίδες», που ξεκίνησε για «να προστατεύσει την άμεση απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Τέλος, ανέφερε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός ειδικού γραφείου για «αμυντική καινοτομία» στο Κίεβο, καθώς αυτό θα φέρει την Ουκρανία ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη και «θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν την εμπειρία και της Ουκρανίας στον τομέα της βιομηχανικής αμυντικής καινοτομίας».
Εκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική και αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας έως τώρα από την Ε.Ε., αλλά συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα και καλύτερα, να δαπανήσει ευρωπαϊκά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr