Σε βίντεο που ανήρτησε, η Μαρία Πέβτσιχ αναφέρει ότι τη στιγμή του θανάτου του Ναβάλνι βρίσκονταν σε τελικό στάδιο συνομιλίες για την ανταλλαγή του ίδιου και δύο υπηκόων ΗΠΑ που δεν κατονομάζονται με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, εκτελεστή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που κρατείται σε φυλακές της Γερμανίας.
Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική στις 16 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο αρνείται την ανάμειξη του ρωσικού κράτους στον θάνατό του και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, το πιστοποιητικό θανάτου του Ναβάλνι αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια.
«Ο Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να κάθεται εδώ αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι σχήμα λόγου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει συμβεί», είπε η Πέβτσιχ. «Θα έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί εντός των ημερών, καθώς ελήφθη απόφαση για την ανταλλαγή του. Στις αρχές Φεβρουαρίου προτάθηκε στον Πούτιν να ανταλλάξει τον αξιωματικό της FSB, Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εκτίει ποινή για φόνο στο Βερολίνο, με δύο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι Ναβάλνι».
Ο Κρασίκοφ έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, στη Γερμανία, για τη δολοφονία ενός εξόριστου Τσετσενο-Γεωργιανού αντιφρονούντος στο πάρκο Τιεργκάρτεν του Βερολίνου, το 2019. Ο Πούτιν έχει δείξει πως θα ήθελε να πάρει πίσω στη χώρα τον Κρασίκοφ.
Η Πέβτσιχ είπε ότι έλαβε διαβεβαίωση πως το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των κρατουμένων βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο. Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε μια μέρα αργότερα, επειδή ο Πούτιν δεν μπορούσε να ανεχτεί την απελευθέρωσή του, σημείωσε η ίδια. Η Πέβτσιχ, η οποία ζει εκτός Ρωσίας, δεν αποκάλυψε τις πηγές της ούτε παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της.
Οι διαπραγματεύσεις
Η Πέβτσιχ πρόσθεσε ότι στις σχετικές συνομιλίες, ως διαμεσολαβητής, συμμετείχε ο επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο.
Αν και δεν κατονομάστηκαν οι Αμερικανοί που εμπλέκονται στη φερόμενη ανταλλαγή, είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτύχουν την επιστροφή των Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφου της Wall Street Journal, και Πολ Γουέλαν, πρώην πεζοναύτη, που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές. Η Ρωσία κατηγορεί τους δύο άνδρες για κατασκοπεία, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.
Ο Πούτιν, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει ακόμη τον θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε ότι παρασκηνιακά διεξάγονταν συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τον Γκερσκόβιτς. Ωστόσο, δεν έκανε κάποια αναφορά στον Ναβάλνι, το όνομα του οποίου, γενικά, αποφεύγει να αναφέρει δημοσίως.
Η ταφή του Ναβάλνι
Την Παρασκευή, εκπρόσωπος του Ναβάλνι ανέφερε πως οι ρωσικές αρχές έδωσαν τελεσίγραφο στην 69χρονη μητέρα του, Λιουντμίλα σχετικά με την κηδεία του γιου της, λέγοντάς της πως αν δε συμφωνήσει εντός τριών ωρών για την ιδιωτική ταφή του, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη φυλακή. Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει παράλογους τους ισχυρισμούς.
Η σορός του εκλιπόντος πολιτικού παραδόθηκε στη μητέρα του το Σάββατο, όμως δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για την ταφή του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε στους δημοσιογράφους:
«Δεν μπορώ να σχολιάσω (το ζήτημα) με κανέναν τρόπο, γιατί το Κρεμλίνο δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, επομένως το Κρεμλίνο δεν μπορεί να ασκήσει πίεση. Είναι άλλη μια παράλογη δήλωση των υποστηρικτών του (Ναβάλνι). […] Σχεδόν όλοι καταζητούνται (από τις ρωσικές αρχές) και σχεδόν όλοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι δηλώσεις τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα».
Η Πέβτσιχ είπε ότι οι φίλοι του Ναβάλνι προσπαθούσαν να τον φυγαδεύσουν από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα πλαίσια κάποιας ανταλλαγής κρατουμένων. Ωστόσο, όπως είπε, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν επέδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση. «Αξιωματούχοι, Αμερικανοί και Γερμανοί, κούνησαν το κεφάλι τους με κατανόηση. Είπαν πόσο σημαντικό ήταν να βοηθήσουν τον Ναβάλνι και τους πολιτικούς κρατούμενους, έσφιξαν τα χέρια, έδωσαν υποσχέσεις και... πέραν τούτου τίποτα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr