Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η τήρηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές δημοσιονομικές προσαρμογές σε μια περίοδο που οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης είναι ήδη αδύναμες, γύρω στο 1,4%.
Όπως σημειώνει, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Bruegel, η συμμόρφωση με τους κανόνες θα είχε ως αποτέλεσμα μια μέση ετήσια δημοσιονομική εξυγίανση περίπου 0,8%-1,2% του ΑΕΠ σε μια τετραετία για υπερχρεωμένες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Μεταξύ των χωρών με μικρότερο χρέος, η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή για τη συμμόρφωση με τους αναθεωρημένους κανόνες είναι η υψηλότερη για τη Σλοβακία, στο 1,61% του ΑΕΠ, και τη Ρουμανία, στο 1,12% του ΑΕΠ.
Οι κανόνες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη μεμονωμένη δημοσιονομική θέση της κάθε χώρας και ως εκ τούτου εξακολουθούν να μην συγκροτούν ένα πραγματικά ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, τονίζει η Scope, η οποία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη δημιουργία μιας μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας για την παροχή δημόσιων αγαθών σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr