Οι συννομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν προκαταρκτικά να επικαιροποιήσουν τους κανόνες της ΕΕ για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία στις ευρωπαϊκές θάλασσες και τη διασφάλιση των προστίμων στους δράστες.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο τρέχων κατάλογος ουσιών που απαγορεύεται να απορρίπτονται από πλοία, όπως το πετρέλαιο και οι επιβλαβείς υγρές ουσίες, θα περιλαμβάνει πλέον την απόρριψη λυμάτων, σκουπιδιών και υπολειμμάτων από πλυντήρια.
Οι ευρωβουλευτές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την υποχρέωση της ΕΕ να αναθεωρήσει τους κανόνες πέντε χρόνια μετά τη μεταφορά τους στην εθνική νομοθεσία για να αξιολογήσει εάν τα πλαστικά απορρίμματα θαλάσσης, η απώλεια εμπορευματοκιβωτίων και οι διαρροές πλαστικών σφαιριδίων από πλοία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή θα καθορίσουν, βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και μέτρα παρακολούθησης, μετά από ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος για την ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων και σκαφών, CleanSeaNet.
Για να αποφευχθεί η διασπορά της παράνομης απόρριψης και συνεπώς η μη ανιχνεύσιμη, το συμφωνημένο κείμενο προβλέπει τον ψηφιακό έλεγχο όλων των ειδοποιήσεων υψηλής εμπιστοσύνης CleanSeaNet και στόχο την επαλήθευση τουλάχιστον του 25% αυτών από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επιβάλουν αποτελεσματικά και αποτρεπτικά πρόστιμα για πλοία που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, ενώ οι ποινικές κυρώσεις αντιμετωπίστηκαν σε ξεχωριστή νομοθεσία που είχαν ήδη συμφωνήσει οι ευρωβουλευτές με τις κυβερνήσεις της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις σε τόσο χαμηλό επίπεδο που να μην διασφαλίζει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της.
Η εισηγήτρια, Ρουμάνα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Marian-Jean Marinescu δήλωσε:
«Η διασφάλιση της υγείας των θαλασσών μας απαιτεί όχι μόνο νομοθεσία, αλλά σθεναρή επιβολή. Τα κράτη μέλη δεν πρέπει να παραπαίουν στο καθήκον τους να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον μας. Χρειαζόμαστε συγκεντρωμένη προσπάθεια, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως η δορυφορική παρακολούθηση και οι επιτόπιες επιθεωρήσεις, για την αποτελεσματική εξάλειψη των παράνομων απορρίψεων. Οι κυρώσεις πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα αυτών των αδικημάτων, λειτουργώντας ως πραγματικός αποτρεπτικός παράγοντας. Η δέσμευσή μας είναι σαφής: καθαρότερες θάλασσες, αυστηρότερη ευθύνη και βιώσιμο θαλάσσιο μέλλον για όλους».
Η προκαταρκτική συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους 30 μήνες για να μεταφέρουν νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο και να προετοιμαστούν για την εφαρμογή τους.
Νικος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr