«Η αργή άνοδος της παραγωγικότητας αυξάνει τον κίνδυνο οι εταιρείες να μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος από τους μισθούς στους καταναλωτές, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%», δήλωσε η Ίζαμπελ Σνάμπελ σε ομιλία που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. «Στο περιβάλλον αυτό, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική» υπογράμμισε.
Η παραγωγικότητα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό στις ΗΠΑ από την Ε.Ε. από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η διαφορά στο μοναδιαίο κόστος εργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ έχει διευρυνθεί τον τελευταίο χρόνο, αφού οι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί και η ανάπτυξη έχει μείνει στάσιμη, καθώς η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
«Υπό την επίδραση δύο πληθωριστικών σοκ, η ευρωζώνη είναι μια οικονομία όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνονται και να πληρώνουν παραπάνω. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται, αλλά το ΑΕΠ είναι χαμηλό, οπότε ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ανά εργαζόμενο υποχωρεί» υπογράμμισε η Σνάμπελ. «Αυτό είναι πληθωριστικό» τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr