Τα παιχνίδια αποτελούσαν τα πιο κοινοποιημένα αγαθά στο σύστημα προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα προϊόντα το 2022 και οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των μη ασφαλών παιχνιδιών που πωλούνται στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην καλύτερη προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα παιχνίδια.
Το κείμενο, το οποίο μετατρέπει την τρέχουσα οδηγία σε κανονισμό, ανταποκρίνεται σε μια σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αγοραστικές συνήθειες από ηλεκτρονικά καταστήματα και της αυξημένης χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών.
Για τη βελτίωση της προστασίας της υγείας των παιδιών, ο κανονισμός συνεχίζει να απαγορεύει τις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες ή ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή (CRM) και το εγκριθέν κείμενο απαγορεύει επιπλέον χημικές ουσίες επιβλαβείς για το ενδοκρινικό ή το αναπνευστικό σύστημα και τοξικές για συγκεκριμένα όργανα.
Το σχέδιο κανόνων επιβάλλει στους κατασκευαστές να δημιουργούν ψηφιακά διαβατήρια προϊόντων για κάθε παιχνίδι, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες. Αυτό θα ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς και θα ενισχύσει τις τελωνειακές επιθεωρήσεις στα σύνορα.
Οι ευρωβουλευτές πρόσθεσαν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες ασφαλείας, για παράδειγμα μέσω ενός κωδικού QR.
Για την αποφυγή επικαλύψεων με τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διευκρινίζουν ότι τα ψηφιακά παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος τα ταξινομεί ως υψηλού κινδύνου και τα υποβάλλει σε αξιολογήσεις τρίτων, διαχείριση κινδύνου, διαφάνεια και ανθρώπινη εποπτεία .
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, τα παιχνίδια που συνδέονται στο Διαδίκτυο και διαθέτουν λειτουργίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης (π.χ. ομιλία ή κινηματογράφηση) ενδέχεται επίσης να απαιτούν αξιολόγηση συμμόρφωσης από τρίτους. Η αξιολόγηση της ασφάλειας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους για την υγεία και, όταν χρειάζεται, την ψυχική υγεία, να διασφαλίζει τα υψηλότερα πρότυπα για την ευημερία των παιδιών. Τα παιχνίδια πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους πρόσφατα ενημερωμένους κανόνες Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων, για παράδειγμα, όσον αφορά τις διαδικτυακές πωλήσεις, την αναφορά ατυχημάτων, το δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση και την αποκατάσταση.
Η εισηγήτρια, Γερμανιδα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Marion Walsmann δήλωσε:
«Η υγεία των παιδιών μας είναι πρωταρχικής σημασίας. Δεν υπάρχει χώρος στο παιδικό δωμάτιο για μη ασφαλή παιχνίδια. Το ενημερωμένο κείμενο προστατεύει τα παιδιά πιο αποτελεσματικά από επιβλαβείς χημικές ουσίες στα παιχνίδια, μειώνει τον διοικητικό φόρτο και ενισχύει τον εντοπισμό μη ασφαλών παιχνιδιών, ιδίως εκτός ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει θεμιτό ανταγωνισμό για τους κατασκευαστές παιχνιδιών της ΕΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ΜΜΕ, και τους παρέχει πρόσθετη υποστήριξη».
Το σχέδιο έκθεσης θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία σε προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλόυ και θα αποτελέσει τη θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση. Ο φάκελος θα ακολουθήσει τη νέα Βουλή μετά τις ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr