«Οι εμπειρογνώμονες επεσήμαναν τα γεωπολιτικά γεγονότα (43%) και τις τιμές της ενέργειας (33%) ως τους κύριους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης», αναφέρει ο ερευνητής του ifo Philipp Heil.
Σύμφωνα με το ifo Institute, οι ερωτηθέντες θεωρούν κάπως λιγότερο πιθανή μια ύφεση σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ελβετία (17%), η Ιρλανδία (20%), η Ισπανία (22%), η Γαλλία (23%), η Ιταλία (27%), η Αυστρία (29%) και το Βέλγιο (29%).
Τα στοιχεία αυτά είναι συγκρίσιμα με εκείνα άλλων μεγάλων οικονομιών: οι εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν παρόμοια πιθανότητα ύφεσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υψηλές πιθανότητες αναμένονται, μεταξύ άλλων, για το Ισραήλ (44%), τον Ισημερινό (48%) και την Αργεντινή (61%) - δηλαδή, χώρες που έχουν βιώσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις στο πρόσφατο παρελθόν-.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τα μη βιώσιμα δημόσια οικονομικά και η πολιτική αστάθεια διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Παράλληλα, ενώ τα γεωπολιτικά γεγονότα και οι τιμές της ενέργειας κυριαρχούν στη Γερμανία με ποσοστό άνω του 50% των απαντήσεων το καθένα, οι ερωτηθέντες στη Γαλλία εκφράζουν κυρίως ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική (στο ίδιο επίπεδο με τα γεωπολιτικά γεγονότα- 35% των απαντήσεων).
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν επίσης πολύ περισσότερο για τους εμπορικούς πολέμους και τον προστατευτισμό σε σχέση με τους άλλους ερωτηθέντες στην Ευρώπη.
«Τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι μετά την πανδημία Covid-19, οι νέες παγκόσμιες συγκρούσεις αποτελούν πλέον τους καθοριστικούς παράγοντες αβεβαιότητας για την οικονομική ανάπτυξη των χωρών», λέει ο ερευνητής του ifo, Timo Wochner.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr