«Θα τα καταφέρει άραγε ο νεαρός πρωθυπουργός» αναρωτιούνται πολλοί, «να πετύχει για την Ευρώπη την επανεκκίνηση της γαλλογερμανικής ατμομηχανής»;
Σε κάθε περίπτωση θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στις γαλλογερμανικές σχέσεις, και αυτό υπό τη σκιά των δύο ηγετών, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνάντηση εργασίας στο Αμβούργο, από κοινού αναγνώρισαν ότι «οι διμερείς σχέσεις δεν είναι στην καλύτερή τους φόρμα».
Διαφωνίες για ενέργεια, εμπόριο, Ουκρανία
Διαφέρουν σε πολλά οι θέσεις των τωρινών ηγεσιών των δύο χωρών. Πρώτα απ’ όλα στα θέματα της ενέργειας, όπου έχουν αναπτύξει δύο εκ διαμέτρου αντίθετα ενεργειακά μοντέλα. Η Γαλλία να πρωτοστατεί υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, την οποία η Γερμανία έχει αποκλείσει.
Σύμφωνα με την DW, υπάρχουν διαφωνίες και στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, από γαλλικής πλευράς, το θέμα της χρήσης «καθαρού υδρογόνου» είναι πρώτο στη λίστα των συζητήσεων.
Εντάσεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως στα θέματα ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και στην υποστήριξη της Ουκρανίας, για την οποία το Βερολίνο κατηγορεί το Παρίσι ότι δεν συνδράμει όπως θα μπορούσε, με μαχητικά αεροπλάνα για παράδειγμα.
Στο τραπέζι παραμένουν και θέματα άμεσης επικαιρότητας, όπως η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές και η αγροτική κρίση, που έζησαν τελευταία και οι δύο χώρες.
Η τελευταία αυτή κρίση έφερε στην επιφάνεια μια επιπλέον ένταση, καθ’ ότι η Γερμανία υποστηρίζει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ομάδα «Μερκοσούρ» της Λατινικής Αμερικής, ενώ ο ίδιος ο Ατάλ έχει υποσχεθεί στους αγρότες ότι δεν πρόκειται να υπογράψει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr