O Καραχάν ήταν υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, ενώ το βιογραφικό του περιλαμβάνει πόστα σε εξέχοντα αμερικανικά ιδρύματα και εταιρείες.
Έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, πέρασε σχεδόν μια δεκαετία ως οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, εργάστηκε ως λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ υπηρέτησε λαο ως ανώτερος οικονομολόγος στην Amazon.
Αν και μόλις 42 ετών έχει πλούσια εμπειρία, που θα του φανεί πολύ κρίσιμη στην... ηλεκτρική καρέκλα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που έχει να αντιμετωπίσει θηριώδη πληθωρισμό.
Το νόμισμα της χώρας, η λίρα, έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Με την Ερκάν ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση περίπου 65% από έτος σε έτος για τον μήνα Ιανουάριο. Η κεντρική τράπεζα, στο μεταξύ, έχει προβεί σε οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023 — για σωρευτικές 3.650 μονάδες βάσης — σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.
Αν και είναι επώδυνο για τη χώρα, επενδυτές και οικονομολόγοι λένε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ήταν απαραίτητες και ότι η συνέχεια στις προτεραιότητες της νομισματικής πολιτικής θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον νέο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Στη δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας την Κυριακή, ο Καραχάν τόνισε τη «σταθερότητα των τιμών» ως κύρια προτεραιότητα της ομάδας του, δεσμευόμενος να «διασφαλίσει τον αποπληθωρισμό» και «να διατηρήσει την απαραίτητη νομισματική στενότητα έως ότου ο πληθωρισμός πέσει σε επίπεδα σύμφωνα με τον στόχο μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr