Η ανακοίνωση ακολουθεί την πίεση από τη βιομηχανία για λεπτομέρειες -αφού η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την εκπόνηση της συγκεκριμένης στρατηγικής πέρυσι- καθώς η Γερμανία βασίζεται στο υδρογόνο για να βοηθήσει την οικονομία της να απομακρυνθεί από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τις τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος έως 10 γιγαβάτ (GW) θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ανέφερε το Υπουργείο, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει πότε. Είπε ότι τα σχέδια μετάβασης στο υδρογόνο θα πρέπει να εκπονηθούν έως το 2032 για να μπορέσουν οι μονάδες να μεταβούν πλήρως στο συγκεκριμένο καύσιμο μεταξύ 2035 και 2040.
Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει επίσης σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν αποκλειστικά με υδρογόνο, με χωρητικότητα έως 500 μεγαβάτ, για ενεργειακούς ερευνητικούς σκοπούς, ανέφερε το Υπουργείο, χωρίς να δώσει οικονομικές λεπτομέρειες.
Επιπλέον, το Βερολίνο δήλωσε ότι ένας νέος σχεδιασμός για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εισαγάγει έναν μηχανισμό χωρητικότητας βασισμένο στην αγορά, που θα συμφωνηθεί γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους και θα είναι λειτουργικός έως το 2028.
Η ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Γερμανίας BDEW είπε ότι η συμφωνία πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως από μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών φέτος.
Η Utility Uniper δήλωσε ότι αναμένει να δημιουργήσει μέρος της νέας χωρητικότητας. «Μόλις μπορέσουμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, θα αποφασίσουμε αν και με ποιες επενδύσεις θα συμμετάσχουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Lewis.
Η Γερμανία, πέρυσι, συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει 8,8 GW νέων μονάδων υδρογόνου και έως και 15 GW επιπλέον, που θα λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο πριν συνδεθούν με το δίκτυο υδρογόνου, το αργότερο έως το 2035, ωστόσο Βερολίνο και Βρυξέλλες έχουν διαφωνίες σχετικά με πώς θα επιδοτηθούν οι μονάδες αερίου.
Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει εάν χρειάζεται περαιτέρω χωρητικότητα φυσικού αερίου πέραν των 10 γιγαβάτ που σχεδιάστηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σημαίνοντα στελέχη των τριών κομμάτων του τρικομματικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι - Ελεύθεροι Δημοκράτες) συμφώνησαν επίσης να άρουν τα εμπόδια στην κατασκευή και τη λειτουργία ηλεκτρολύσεων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον διαχωρισμό του υδρογόνου από το νερό, ανέφερε το Υπουργείο.
Η στρατηγική της Γερμανίας για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη πέρυσι, ωστόσο μια απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας που έθεσε βέτο στη χρήση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για έργα για το κλίμα, ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον προϋπολογισμό της.
Οι προγραμματισμένες μονάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για το Βερολίνο ώστε να πείσει τους ανατολικούς παραγωγούς καφέ άνθρακα, του πιο ρυπογόνου είδους του καυσίμου, να καταργήσουν σταδιακά τους σταθμούς άνθρακα νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία του 2038 και να βοηθήσουν τη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους της για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γρηγορότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr