Η αγορά το απόγευμα της Τετάρτης τιμολογούσε με πιθανότητα άνω του 96% ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα τρέχοντα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν σημαντική πρόοδο σε όλους τους δείκτες του πληθωρισμού.
Αναλυτές δήλωσαν ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να δείξουν απότομη πτώση της αύξησης των τιμών κατά τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που προκάλεσε στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (MPC) της Τράπεζας θα προβεί σε αρκετές μειώσεις των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε μια κίνηση που θα περιορίσει τις εικασίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, ο διοικητής Andrew Bailey αναμένεται να πει ότι η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή και ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Έξι στα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο υψηλό 15ετίας του 5,25%. Ο Jonathan Haskel και η Catherine Mann επέλεξαν να ψηφίσουν για αύξηση 0,25 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο Swati Dhingra ψήφισε για μείωση του ίδιου μεγέθους.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα άνοιξε την πόρτα σε μειώσεις των επιτοκίων, περιορίζοντας τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό φέτος και εγκαταλείποντας την καθοδήγησή της ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί ξανά. Η απόφαση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη διαίρεση σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής από το 2008, σε μια πιθανή καμπή στον αγώνα της BοE κατά του πληθωρισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με το The Guardian η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την Ευρώπη στην JP Morgan Asset Management, προειδοποίησε την Τράπεζα να μην επικεντρωθεί αδικαιολόγητα στην πτώση του κόστους των καυσίμων και να αντισταθεί στις μειώσεις των επιτοκίων, εκτός εάν η αύξηση των μισθών υποχωρήσει.
«Εάν η αγορά εργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, τότε η μείωση των επιτοκίων θα ήταν λάθος. Γιατί; Η επίμονη αύξηση των μισθών θα ήταν ένα σημάδι ότι η αγορά εργασίας και η ευρύτερη οικονομία βρίσκονται ήδη σε πλήρη δυναμικότητα.
Η πτώση του πληθωρισμού από μόνη της θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική αύξηση των μισθών και σε εκ νέου επιτάχυνση των δαπανών, πάνω από αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει η οικονομία. Πράγματι, υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις αυτής της εκ νέου επιτάχυνσης στις έρευνες για τις επιχειρήσεις. Η προσθήκη μειώσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω το υποκείμενο πρόβλημα της παραγωγικής ικανότητας», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr