Ετσι, σήμερα (1/2), οι νομοθέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της ΕΕ, για τη συλλογή και τη χρήση στατιστικών, καθιστώντας το κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή, πιο χρήσιμο σε κρίσεις και προστασία των στατιστικών.
Η μεταρρύθμιση του κανονισμού, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των διαπραγματευτών των κρατών μελών, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές στατιστικές παραμένουν σχετικές λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες και πιο απαιτητικές ανάγκες των χρηστών, ιδίως αξιοποιώντας το πλήρες δυναμικό των πηγών και τεχνολογιών ψηφιακών δεδομένων, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίησή τους για ευρωπαϊκές στατιστικές, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα (ESS) πιο ευέλικτο και ικανό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κρίσεις, και προωθώντας την ανταλλαγή δεδομένων και ενισχύοντας τον συντονισμό μεταξύ των εταίρων του ESS.
Πιο συγκεκριμένα, οι μεταρυθμίσεις θα παρέχουν περισσότερη ασφάλεια δικαίου σχετικά με τον ορισμό του τι συνιστά «κρίση».
Η νομική βάση διευρύνθηκε επίσης για να καλύψει τις «επείγουσες ανάγκες πολιτικής» και διασφαλίζει ότι η πρόσβαση και η χρήση ιδιωτικών δεδομένων συνδυάζεται με προστασία της ιδιωτικής φύσης αυτών των δεδομένων.
Διασφαλίζει ακόμη ότι, η πρόσβαση των ερευνητών σε ευρωπαϊκά δεδομένα βελτιώνεται και ότι υπάρχει υποχρέωση για τις στατιστικές αρχές να ανταλλάσσουν δεδομένα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ), όταν υποβάλλεται αίτημα.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βέλγος ευρωβουλευτης των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Johan Van Overtveldt δήλωσε:
«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη συμφωνία. Εκσυγχρονίζει το ευρωπαϊκό μας στατιστικό σύστημα, ενισχύει τις συνεργασίες με το ΕΣΚΤ και παρέχει στους επικεφαλής των στατιστικών μας ιδρυμάτων πρόσθετη σαφήνεια έναντι αυθαίρετων πολιτικών αποφάσεων».
Ο κανονισμός για τις ευρωπαϊκές στατιστικές θεσπίζει ένα νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση ευρωπαϊκών στατιστικών.
Οι πρόσφατες οικονομικές κρίσεις, οι κρίσεις μετανάστευσης και Covid-19 που ακολούθησε η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας ενίσχυσαν τις απαιτήσεις για πιο επίκαιρες και λεπτομερέστερες ευρωπαϊκές στατιστικές, που απαιτούνται για την καλή λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα, βαθειοί ψηφιακοί μετασχηματισμοί έχουν δημιουργήσει νέες ανάγκες πληροφόρησης παράλληλα με την εμφάνιση πολλών ψηφιακών πηγών δεδομένων.
Αυτές οι πηγές είναι έτοιμες να αξιοποιηθούν και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ευρωπαϊκών στατιστικών που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες με πιο αποτελεσματικό, εκτενές και πιο έγκαιρο τρόπο.
Για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες προσδοκίες για πιο έγκαιρες, συχνότερες και λεπτομερέστερες ευρωπαϊκές στατιστικές καθώς και για ταχύτερη και πιο συντονισμένη απάντηση σε επείγουσες στατιστικές απαιτήσεις σε περιόδους κρίσης, κρίθηκε απαραίτητη η τροποποίηση του κανονισμού.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr