Η πρώτη φάση αυτής της πρότασης αναφέρει εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ θα πρέπει να αποφυλακίσει 200 έως 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους που δεν κρατούνται υπό καθεστώς υψηλής ασφαλείας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Μονάχα «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες ασθενείς άνω των 60 ετών» που κρατούνται στη Γάζα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν, επισήμανε η πηγή στο AFP, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Προβλέπεται επίσης ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω 200 έως 300 φορτηγών την ημέρα.
Η Χαμάς ζητάει πλήρη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για όποια συμφωνία, ιδίως σχετικά με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ δε θα αποφυλακίσει «χιλιάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες» ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Εάν η αρχική κατάπαυση του πυρός τηρηθεί, το δεύτερο βήμα προβλέπει την απελευθέρωση «εφέδρων στρατιωτών» που κρατούνται στη Γάζα, ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων, ο οποίος, ωστόςο, δεν έχει καθοριστεί. Είναι πιθανή και η απελευθέρωση μη εφέδρων στρατιωτών.
Η τελευταία φάση αφορά την ανταλλαγή των σορών ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και συμφωνία σχετικά με τον έλεγχο των σημείων των συνοριακών ελέγχων της Γάζας και την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.
Την Τετάρτη (31/1), ο Νετανιάχου επισήμανε τις «προσπάθειες» του Ισραήλ για την απελευθέρωσή των ομήρων, χωρίς, όμως, να αναφέρει ευθέως την πρόταση εκεχειρίας. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, όμως όσο πιο διακριτικές παραμένουν αυτές οι προσπάθειες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιτύχουν», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr