Στον εξασέλιδο φάκελο, τον οποίο είδε το Reuters, διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως περίπου 190 υπάλληλοι της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, είχαν και δεύτερο ρόλο ως μαχητές της Χαμάς ή του Ισλαμικού Τζιχάντ. Ο φάκελος περιλαμβάνει ονόματα και φωτογραφίες για 11 από αυτούς.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για πλαστογράφηση πληροφοριών προκειμένου να αμαυρωθεί η φήμη της UNRWA, η οποία λέει ότι έχει απολύσει συγκεκριμένα άτομα και ερευνά τις καταγγελίες.
Ένας από τους 11 είναι σχολικός σύμβουλος, ο οποίος, στον ισραηλινό φάκελο, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια στον γιο του για την απαγωγή μιας γυναίκας στη διάρκεια της επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 απήχθησαν.
Ένας άλλος, κοινωνικός λειτουργός της UNRWA, κατηγορείται για ανάμιξη στη μεταφορά του πτώματος ενός σφαγιασθέντος Ισραηλινού στρατιώτη στη Γάζα, για συντονισμό των κινήσεων ημιφορτηγών που χρησιμοποιήθηκαν από τους επιδρομείς και για προμήθεια όπλων.
Ένας τρίτος Παλαιστίνιος, που αναφέρεται στον φάκελο, κατηγορείται ότι έλαβε μέρος σε βιαιοπραγίες στο ισραηλινό μεθοριακό χωριό Μπεέρι, το ένα δέκατο των κατοίκων του οποίου σκοτώθηκαν. Ένα τέταρτο άτομο κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επίθεση στη στρατιωτική βάση Ρέιμ, αλλά και στην περιοχή που πραγματοποιείτο το πάρτι όπου έχασαν τη ζωή τους 360 θεατές.
Τον φάκελο έδειξε στο Reuters μια πηγή που δεν μπορεί να κατονομαστεί, ούτε, βέβαια, να αναφερθεί η εθνικότητά της. Η πηγή είπε πως ο φάκελος συμπληρώθηκε από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και μοιράστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες την Παρασκευή ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA.
Τα 190 μέλη του προσωπικού που κατηγορούνται πως έχουν δεσμούς με τη Χαμάς αντιπροσώπευαν σχεδόν το 15% των 13.000 υπαλλήλων της UNRWA στη Γάζα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον φάκελο, εκπρόσωπος της UNRWA είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο, λόγω της εν εξελίξει έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.
Τουλάχιστον δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γερμανίας, έχουν διακόψει, τουλάχιστον προσωρινά, τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.
Σε κίνδυνο η επιχείρηση βοήθειας
Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για μια υπηρεσία στην οποία καταφεύγουν πάνω από τους μισούς -από τα 2,3 εκατομμύρια- Παλαιστίνιους της Γάζας, για αρωγή καθημερινά, και η οποία αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες. Η UNRWA, σήμερα, δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τις γύρω περιοχές μετά το τέλος Φεβρουαρίου, εάν δε συνεχιστεί η χρηματοδότηση.
Η Υπηρεσία δημιουργήθηκε, αρχικά, για τους πρόσφυγες του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ στην υπό βρετανική κατοχή τότε Παλαιστίνη. Φροντίζει επίσης εκατομμύρια απόγονους των αρχικών προσφύγων, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο εξωτερικό και στη Γάζα απασχολεί 13.000 εργαζόμενους.
Το Ισραήλ κατηγορεί επί μακρόν την UNRWA ότι διαιωνίζει τη σύγκρουση, αποθαρρύνοντας την επανεγκατάσταση των προσφύγων και έχει πει κατά καιρούς ότι προσωπικό της υπηρεσίας έχει λάβει μέρος σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον του. Η UNRWA αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, λέγοντας ότι ο ρόλος της είναι μόνο να παρέχει αρωγή.
«Από πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών, έγγραφα και ταυτότητες που κατασχέθηκαν στη διάρκεια των εχθροπραξιών, μπορούν πλέον να κατηγορηθούν περίπου 190 υπάλληλοι της UNRWA ως τρομοκράτες-πράκτορες της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ», αναφέρεται στον φάκελο που είναι γραμμένος στα εβραϊκά.
Εκεί η Χαμάς κατηγορείται ότι «μεθοδικά και σκόπιμα ανέπτυξε την τρομοκρατική υποδομή της σε μεγάλο εύρος εγκαταστάσεων και περιουσιακών στοιχείων του ΟΗΕ», συμπεριλαμβανομένων σχολείων. Η Χαμάς το αρνείται.
Δύο από τους φερόμενους ως πράκτορες της Χαμάς που αναφέρονται στον φάκελο περιγράφονται ως «εξολοθρευθέντες» ή δολοφονηθέντες από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ένας 12ος Παλαιστίνιος, του οποίου δίνεται το όνομα και η φωτογραφία, φέρεται να μην ανήκε σε κάποια παράταξη, όμως διείσδυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Στον κατάλογο των 12 ανδρών βρίσκονται, επίσης, ένας δάσκαλος της UNRWA που κατηγορείται ότι ήταν οπλισμένος με αντιαρματική ρουκέτα, ένας άλλος δάσκαλος που κατηγορείται ότι κινηματογράφησε έναν όμηρο και ο διευθυντής ενός καταστήματος σε σχολείο της UNRWA που κατηγορείτο ότι δημιούργησε ένα πολεμικό δωμάτιο για την Ισλαμική Τζιχάντ.
Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Με τη ροή της βοήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα, να έρχεται με το σταγονόμετρο σε σχέση με τα προ σύγκρουσης επίπεδα, οι θάνατοι από αρρώστιες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, καθώς και ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται, λένε εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας εξαρτώνται από τη βοήθεια της UNRWA.
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται κυνικά τους κατοίκους της Λωρίδας και τους διεθνείς οργανισμούς, αποστολή των οποίων είναι να παρέχουν βοήθεια... και κάνοντάς το προκαλούν ντε φάκτο κακό στους κατοίκους», αναφέρεται στον φάκελο.
Το Σαββατοκύριακο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε ότι όποιος υπάλληλος εμπλέκεται σε «αποτρόπαιες» πράξεις θα λογοδοτήσει, ωστόσο, ζήτησε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της UNRWA για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν», είπε. «Οι άμεσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών τους οποίους υπηρετούν πρέπει να ικανοποιηθούν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr