«Παρόλο που οι Γερμανοί δεν είναι ριζικά αντίθετοι στην ιδέα των χρημάτων για το κλίμα, άλλες χρήσεις για τα έσοδα από την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ πιο δημοφιλείς», λέει η Sarah Necker, διευθύντρια του Ludwig Erhard ifo Center for Social Market Economy and Institutional Economics στο Fürth.
Πιο δημοφιλής ήταν η πρόταση να επενδυθούν τα έσοδα από την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε μέτρα φιλικά προς το κλίμα: σε μια κλίμακα από μείον 3 (αποδοκιμασία) έως συν 3 (έγκριση), η μέση τιμή για το μέτρο αυτό είναι συν 1,5. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή έγκρισης (συν 1,1) ήταν για τη χρήση των πρόσθετων εσόδων από την τιμολόγηση του άνθρακα για τη μείωση του φόρου εισοδήματος.
Στην έρευνα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τρεις διαφορετικές μορφές χρημάτων για το κλίμα: κοινωνικό χρήμα για το κλίμα, στοχευμένη αποζημίωση για νοικοκυριά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα και ένα εφάπαξ ποσό. Οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν καμία από αυτές ιδιαίτερα καλή.
Τα «κοινωνικά χρήματα για το κλίμα», τα οποία θα καταβάλλονταν μόνο σε άτομα με ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα έως 4.000 ευρώ, είναι τα πιο δημοφιλή (συν 0,8).
Ελαφρώς μικρότερη ήταν η υποστήριξη για στοχευμένες αποζημιώσεις σε νοικοκυριά που πλήττονται ιδιαίτερα από την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (συν 0,7).
Ενώ, τα χρήματα για το κλίμα που θα καταβάλλονταν ως εφάπαξ ποσό σε όλους τους κατοίκους συνολικά έλαβαν τη μικρότερη έγκριση (συν 0,5).
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο γερμανικός πληθυσμός προτιμά να καταβληθούν τα χρήματα για το κλίμα σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ή σε νοικοκυριά που πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά παρά να καταβληθεί εφάπαξ ποσό σε όλους», λέει ο Michael Zürn, ανώτερος ερευνητής στο NIM.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr