Ειδικότερα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ανακοίνωσε ότι αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς κατά 250 μονάδες βάσης, στο 45% από 42,5% προηγουμένως, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Η νέα αύξηση έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης μάχης κατά του πληθωρισμού για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας, με την αύξηση των επιτοκίων να είναι το τελευταίο βήμα σε αυτή την προσπάθεια.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο, και το νόμισμα της χώρας, η λίρα, έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου νωρίτερα τον Ιανουάριο, ανεβαίνοντας στις 30 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά. Η λίρα έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Η επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
Η κεντρική τράπεζα θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση στις 8 Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσει την τριμηνιαία της έκθεση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί γύρω στο 75% τους επόμενους μήνες. Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πεισματικά χαλαρή νομισματική πολιτική που επί χρόνια ακολουθούσε η κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η προσοχή τώρα μετατοπίζεται στο τι θα συμβεί στη συνέχεια, με τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να διαφωνούν ως προς το πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν τα επιτόκια σε επαχθή επίπεδα για τους καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs βλέπουν την έναρξη της χαλάρωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η JP Morgan προβλέπει πολύ μεγαλύτερη παύση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr