Η ολομέλεια του κοινοβουλίου στην Άγκυρα ψήφισε υπέρ της αποδοχής της αίτησης της Σουηδίας την Τρίτη, στέλνοντας το έγγραφο πίσω στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τελική υπογραφή πριν κατατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.
Από τους 346 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 287, κατά οι 55 και 4 έριξαν λευκό. Συγκεκριμένα, «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας ψήφισαν τα κόμματα AK, MHP και CHP, ενώ το κόμμα IYI ψήφισε «όχι».
Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.
Ο βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, είχε διαβεβαιώσει ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα.
«Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Θετικό ότι η Μεγάλη Γενική Συνέλευση της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι «ανυπομονούμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ» και «περιμένουμε λευκό καπνό και από τη Βουδαπέστη».
{https://twitter.com/SwedishPM/status/1749886702942925016}
Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει κάποια πρόοδος, καλώντας τον Ουλφ Κρίστερσον, να επισκεφθεί τη χώρα για διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα. «Πιστεύω ότι ένας πιο εντατικός διάλογος θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και των θεσμών μας, επιτρέποντας έτσι την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών μας διευθετήσεων και των διευθετήσεων ασφαλείας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε επιστολή του.
Η πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας και η πιθανή πλέον ένταξη της Σουηδίας αναμένεται να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να επιχειρεί σε μια περιοχή που εκτείνεται σε μήκος 1.000 μιλίων από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αρκτική. Με τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα γίνει η μόνη μη ΝΑΤΟϊκή χώρα που θα έχει ακτές στη Βαλτική Θάλασσα, αναγκάζοντας τα πολεμικά της πλοία να περνούν κοντά από τις ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ ακτές κατά τη διαδρομή τους προς τον Ατλαντικό.
Πάντως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, δήλωσε ότι το Κογκρέσο περιμένει να δει συμπληρωμένα τα ενταξιακά έγγραφα προτού προχωρήσει στο θέμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr