Πιο συγκεκριμένα, από το 2019, η Βαυαρία δεν είναι πλέον καθαρός εξαγωγέας αγαθών- με άλλα λόγια, αγοράζει περισσότερα αγαθά από το εξωτερικό από όσα εξάγει-.
Μέχρι το 2022, το εξαγωγικό της έλλειμμα αυξήθηκε σε ετήσια αξία 34,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωθούμενο μεταξύ άλλων από τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές της ενέργειας.
Τα στοιχεία για το 2023 δεν είναι ακόμη πλήρως διαθέσιμα, αλλά μέχρι τον Νοέμβριο το έλλειμμα ήταν 9,5 δισ. ευρώ. Το Ινστιτούτο ifo υποθέτει ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση προς τα εξαγωγικά ελλείμματα.
«Τα εξαγωγικά πλεονάσματα ή ελλείμματα δεν είναι από μόνα τους εγγενώς καλά ή κακά. Όμως οι υψηλές εξαγωγές είναι ένδειξη ανταγωνιστικότητας και υγιούς ζήτησης για τα αγαθά "Made in Bavaria"», λέει ο Oliver Falck, διευθυντής του Κέντρου Βιομηχανικής Οργάνωσης και Νέων Τεχνολογιών του ifo και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Βαυαρία, όπως και στη Γερμανία στο σύνολό της, σημειώνει επίσης πτώση από το 2018. Η Αυστρία και τμήματα της ζώνης του ευρώ κατέγραψαν αύξηση κατά την ίδια περίοδο. Επιπλέον, οι επενδύσεις κεφαλαίου στη Γερμανία έχουν παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο. «Αυτά είναι σαφή σημάδια πίεσης στη Βαυαρία ως βιομηχανική τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων, των υψηλών τιμών ενέργειας και των ελλείψεων στην ψηφιοποίηση. Ιδιαίτερα επηρεάζονται η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία», συνεχίζει ο Falck.
Άλλοι λόγοι για την αδυναμία της Βαυαρίας στη μεταποίηση περιλαμβάνουν προγράμματα επιδοτήσεων στο εξωτερικό και εμπόδια στο παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο. Αυτοί οι παράγοντες επιταχύνουν επίσης τη μεταφορά της παραγωγής των βαυαρών κατασκευαστών στην Ασία και τις ΗΠΑ.
Ο Manfred Gößl, διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, αναφέρει ότι η Βαυαρία δεν θα μπορέσει να απεμπλακεί από την ακόμη ισχυρότερη πτωτική τάση στη Γερμανία συνολικά.
Επίκειται μια βαθιά προσαρμογή. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και η πολιτική και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αγκαλιάζοντάς τες προληπτικά και δημιουργικά.
Η ατζέντα υψηλής τεχνολογίας της Βαυαρίας είναι μια σημαντική απάντηση και η σωστή πορεία. Η βασική προσέγγιση πρέπει να είναι η εστίαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, την αυτοματοποίηση, την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη», λέει ο Gößl.
«Ταυτόχρονα, η οικονομία στο σύνολό της χρειάζεται οπωσδήποτε έναν «ισχυρό άνεμο» με τη μορφή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, λιγότερη γραφειοκρατία, γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, σύγχρονες υποδομές, ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία και πρώτης τάξεως εκπαίδευση και κατάρτιση», λέει ο Gößl.
Επισημαίνει επίσης τις μεγάλες δυνατότητες της βαυαρικής οικονομίας για την εξαγωγή υπηρεσιών, ιδίως ψηφιακών υπηρεσιών. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του ifo, η Βαυαρία είναι επί του παρόντος και καθαρός εισαγωγέας υπηρεσιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr