Η Ιαπωνία έγινε την Παρασκευή (19/1) η πέμπτη χώρα που στέλνει διαστημόπλοιο στο φεγγάρι, ανακοίνωσε η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA.
Το διαστημικό σκάφος SLIM προσσεληνώθηκε περίπου στις 17.20 (ώρα Ελλάδας) και επικοινώνησε με τον θάλαμο επιχειρήσεων, όμως τα ηλιακά πάνελ του δεν παράγουν ενέργεια, πιθανότατα επειδή δεν βρίσκονται υπό τη σωστή γωνία.
Η αποστολή αυτή είχε ως στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας" για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
«Το SLIM λειτουργεί μόνο με τη δική του μπαταρία και δίνουμε προτεραιότητα στη μεταφορά των δεδομένων του στη Γη», είπε ο Χιτόσι Κουνινάκα, ο επικεφαλής της JAXA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Το σκάφος αυτό, με το προσωνύμιο «ελεύθερος σκοπευτής του φεγγαριού», επιχείρησε να προσγειωθεί σε ακτίνα 100 μέτρων από τον στόχο του, αντί για πολλά χιλιόμετρα, όπως τα άλλα, συμβατικά διαστημικά σκάφη.
Η JAXA λέει ότι η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη μελλοντική εξερεύνηση των λοφωδών πόλων της Σελήνης, όπου θα μπορούσε να υπάρχει οξυγόνο και νερό. Θα χρειαστεί πάντως περίπου ένας μήνας για να επαληθευτεί αν το SLIM πέτυχε τους στόχους του.
Η JAXA επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον διάστημα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και απέναντι στην Κίνα. Σκοπεύει μεταξύ άλλων να στείλει έναν αστροναύτη στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της ΝASA, τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις χώρες, η πρώην Σοβιετική Ένωση, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία έχουν καταφέρει να προσσεληνώσουν επιτυχώς ένα διαστημικό σκάφος.
Σύμφωνα με το BBC News, οι αξιωματούχοι της Jaxa ρωτήθηκαν στη συνέχεια για το μήνυμα που θα έδιναν στα παιδιά και τους νέους.
«Η προσγείωση στην ίδια τη Σελήνη είναι πολύ δύσκολη, οπότε το να κάνεις κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο και η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική», λέει ένας αξιωματούχος.
Προσθέτει ότι τα παιδιά θα είναι «το μέλλον μας» και ότι ελπίζει ότι οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με την περιοχή του διαστήματος.
«Είναι ένας τομέας όπου η συνεργασία είναι απαραίτητη».
Αξιωματούχοι της Jaxa δήλωσαν ότι ελπίζουν να μάθουν από την αποστολή.
Η εξάντληση της μπαταρίας δεν σημαίνει το τέλος της αποστολής Slim, είπαν, και θέλουν να αφιερώσουν τον διαθέσιμο χρόνο για να κατανοήσουν την κατάσταση και να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.
«Θέλουμε να αυξήσουμε την ακρίβεια στην τεχνολογία μας, όπως η τεχνολογία προσγείωσης, έτσι ώστε όχι μόνο μια Σελήνη, αλλά και μια προσγείωση στον Άρη να είναι δυνατή».
Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να έχουν χαμόγελα στα πρόσωπά τους ακόμα μέχρι να λάβουν τα δεδομένα.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr