Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη από το 2017, όταν ο πρόεδρος Xi Jinping οδήγησε μια 80μελή συνομοταξία Κινέζων επιχειρηματιών και δισεκατομμυριούχων στο ελβετικό βουνό.
Απευθυνόμενος στο φόρουμ την Τρίτη (16/1), ο Li, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Κίνας, δήλωσε ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις, υποβαθμίζοντας φαινομενικά την πρόσφατη καταστολή της ιδιωτικής βιομηχανίας, η οποία έχει τρομάξει τους επενδυτές και έχει προκαλέσει μεγάλες εκροές ξένων μετρητών.
«Η επιλογή επενδύσεων στην κινεζική αγορά δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά ευκαιρία», είπε.
Στη συνέχεια, ο Li συναντήθηκε για γεύμα με πολλούς κορυφαίους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των CEOs της JPMorgan, της Bank of America, της Standard Chartered και της Blackstone. Παρών ήταν επίσης ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Τον συνόδευσαν αρκετοί άλλοι υψηλόβαθμοι υπουργικοί εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ma Zhaoxu και ο υπουργός Εμπορίου Wang Wentao.
Έξω από το κεντρικό συνεδριακό κέντρο, μια ομάδα Κινέζων αντιπροσώπων με τους οποίους μίλησε το CNBC δήλωσε ότι συμμετείχαν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, του εμπορίου και της βιομηχανίας.
«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να πούμε την ιστορία της Κίνας», δήλωσε ένα άλλο κινεζικό στέλεχος τεχνολογίας.
Ανησυχία στην Ουάσινγκτον
Η ενισχυμένη κινεζική παρουσία φέρεται να έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ουάσιγκτον, εν μέσω ανησυχιών των ΗΠΑ για την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου.
Ένα έγγραφο της κυβερνητικής υπηρεσίας των ΗΠΑ με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου ανέφερε ότι «10 κρατικοί υπουργοί» θα συμπεριληφθούν στην αντιπροσωπεία του Πεκίνου στο Νταβός, γεγονός που ώθησε τον Λευκό Οίκο να εντείνει την επίθεση γοητείας του, σύμφωνα με το Politico.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν γίνει όλο και πιο τεθλασμένες εν μέσω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν και τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει την Ουάσινγκτον να ξεκινήσει μια στρατηγική «απεξάρτησης από κινδύνους», συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του εμπορίου ορισμένων κρίσιμων τεχνολογιών.
Ο Li, στην εναρκτήρια ομιλία του, αντιτάχθηκε στην κίνηση αυτή, λέγοντας ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο για τον περιορισμό ή την ανάσχεση άλλων χωρών.
«Για να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός υγιής και να αναδειχθεί η μεγαλύτερη ζωτικότητα, ο μόνος τρόπος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία», είπε.
Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη στην Κίνα έχει κλονιστεί από τα παρατεταμένα και αυστηρά λουκέτα του Covid της χώρας, καθώς και από την ευρύτερη καταστολή της σε βασικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Τεχνολογίας.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν απάντησε σε αίτημα του CNBC για επιβεβαίωση σχετικά με τον αριθμό των Κινέζων αντιπροσώπων που συμμετείχαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr