«Ορισμένοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν μόνο κοινωνικές παροχές έχουν υψηλότερο καθαρό εισόδημα από τους χαμηλόμισθους, αλλά αυτό είναι απλώς ψευδές», λέει ο Andreas Peichl, διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομίας και Ερευνών του ifo.
«Αυτό που αποκλείει κάτι τέτοιο είναι τα εισοδηματικά επιδόματα που υπεισέρχονται κατά τον συμψηφισμό του εισοδήματος ενός μισθωτού με τις κοινωνικές παροχές, τα οποία υπάρχουν ακριβώς για να αποτρέπουν την εμφάνιση αυτής της κατάστασης», προσθέτει ο ερευνητής του ifo Maximilian Blömer.
Σύμφωνα με το Ifo Institute, ένας άγαμος που ζει σε μια πόλη με μέσο επίπεδο ενοικίου, όπως η Δρέσδη, και έχει ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ, θα λάβει - μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την προσθήκη των κοινωνικών παροχών - 891 ευρώ. Κάποιος που λαμβάνει μόνο κοινωνικά επιδόματα λαμβάνει μόλις 563 ευρώ ως βασικό εισόδημα.
«Αν όμως αυτός ο μόνος με το ακαθάριστο εισόδημα των 1.000 ευρώ δεν διεκδικήσει κανένα από τα κοινωνικά επιδόματα που δικαιούται, τότε θα καταλήξει με καθαρό εισόδημα 357 ευρώ», λέει ο Manuel Pannier του Κέντρου Οικονομικών Μελετών (CES) στο Μόναχο.
Ένας άγαμος με ακαθάριστο εισόδημα 2.000 ευρώ λαμβάνει καθαρά 1.020 ευρώ με κοινωνικές παροχές, 965 ευρώ χωρίς- και τα δύο ποσά είναι πολύ υψηλότερα από το βασικό εισόδημα των 563 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τις μονογονεϊκές οικογένειες: Ένας μονογονέας με ακαθάριστο εισόδημα 1.000 ευρώ λαμβάνει στην πραγματικότητα 2.033 ευρώ με κοινωνικές παροχές. Και πάλι, αυτό είναι περισσότερο από ό,τι για κάποιον που το εισόδημά του αποτελείται αποκλειστικά από κοινωνικές παροχές, ο οποίος λαμβάνει 1.553 ευρώ.
«Κάποιος με ακαθάριστο εισόδημα 1.000 ευρώ που δεν διεκδικεί καθόλου κοινωνικές παροχές θα καταλήξει να λάβει μόλις 622 ευρώ», λέει η ερευνήτρια του ifo Lilly Fischer.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr