«Η Ουκρανία μπορεί να νικήσει στον πόλεμο αυτόν. Αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε να της παρέχουμε τα μέσα για να αντισταθεί», τόνισε.
«Οι Ουκρανοί έχουν ανάγκη προβλέψιμης χρηματοδότησης καθ' όλη την διάρκεια του 2024 και μετά από αυτό. Έχουν ανάγκη από διαρκή και ικανή προμήθεια όπλων για να υπερασπισθούν την χώρα τους και να ανακτήσουν τα νόμιμα εδάφη τους», είπε, ενώ σε δύο εβδομάδες είναι προγραμματισμένη η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Η Ρωσία δεν πέτυχε τους στρατηγικούς της στόχους [...] Η Ρωσία απέτυχε στο οικονομικό επίπεδο. Οι κυρώσεις απομόνωσαν την οικονομία της από τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Τέλος, η Ρωσία απέτυχε στο διπλωματικό επίπεδο», συμπλήρωσε η Φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία σύντομα θα ακολουθήσει η Σουηδία.
Μίλησε, επίσης, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα και μία απάντηση στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Τεχνητή νοημοσύνη
Όσον αφορά το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η Ευραπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες της, ώστε να είναι ανταγωνιστική.
«Η κούρσα έχει ήδη ξεκινήσει: η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις καθημερινές μας δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σε πρωτοφανή, μέχρι σήμερα, ρυθμό [...] Είναι το νέο σύνορο της ανταγωνιστικότητας. Και η Ευρώπη βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να γίνει πρωταθλητής της βιομηχανικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που χρησιμοποιείται για την μεταμόρφωση κρίσιμων υποδομών».
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αυτή την στιγμή, πρωτοστατούν στην ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας, «η Ευρώπη θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες και να δείξει τον δρόμο για μία υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «εγκαθιδρύει ένα κλίμα εμπιστοσύνης», διαχωρίζει τις καταστάσεις «υψηλού κινδύνου» και επιτρέπει την καινοτομία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει «200.000 μηχανικούς με εμπειρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, γεγονός που συνιστά υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα», είπε. «Θέλουμε να επενδύσουμε εκεί», συμπλήρωσε, λέγοντας πως πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ευρωπαϊκών start-ups και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους υπερυπολογιστές της ηπείρου, καθώς και σε «κοινούς χώρους δεδομένων σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη «να λειτουργεί και για τους μη αγγλόφωνους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr