Πιο συγκεκριμένα, το Business Insider αναφέρει πως σύμφωνα με έναν πολιτικό επιστήμονα, το αυξανόμενο επίπεδο των συγκρούσεων έχει γείρει τον κόσμο σε μια «γεωπολιτική ύφεση», καθώς οι παγκόσμιες ηγεσίες αλλάζουν και η δυναμική της εξουσίας στρεβλώνεται.
«Είναι αυτό που θεωρώ γεωπολιτική ύφεση», δήλωσε ο Ian Bremmer από το Eurasia Group σε ένα podcast "Exchanges" της Goldman Sachs. «Οι θεσμοί που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι προορίζονται να δημιουργήσουν ένα επίπεδο διακυβέρνησης, δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την υποκείμενη ισορροπία ισχύος του κόσμου».
Ο κινητήριος μοχλός της γεωπολιτικής ύφεσης είναι η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας και του Παγκόσμιου Νότου, ενώ η Ιαπωνία και η Ευρώπη οδηγούνται σε παρακμή. Και καθώς αυτό το πολιτικό δράμα εκτυλίσσεται, διαχέεται σε όλες τις οικονομίες.
«Κάθε επιχείρηση σε κάθε γεωγραφική περιοχή βρίσκεται στα σταυροδρόμια της γεωπολιτικής - αυτό είναι πρωτόγνωρο», δήλωσε στο επεισόδιο ο Jared Cohen, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Goldman Sachs. «Αν δεν ανήκετε στον τομέα της ενέργειας ή της τεχνολογίας, τότε είστε σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητοι από αυτές τις γεωπολιτικές δυναμικές», σχολίασε ο ίδιος.
Ο Cohen εξήγησε ότι στην εποχή της υπερ-παγκοσμιοποίησης που διέπει την παγκόσμια οικονομία, το «γεωπολιτικό κέντρο βάρους» βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στη Μέση Ανατολή. Αλλά μετά το COVID-19, ο τόπος αυτής της έντασης μεταφέρθηκε στο ρήγμα Ουάσινγκτον-Πεκίνο.
Στην αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα συμβάλλει επίσης το γεγονός ότι οι πιο προβλέψιμοι κρατικοί δρώντες έχουν βγει «εκτός σεναρίου», γεγονός που έχει δημιουργήσει έλλειμμα αξιοπιστίας.
«Παλαιότερα μπορούσαμε να βασιστούμε στο ότι τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Κίνας καθοδηγούσαν τα γεωπολιτικά αποτελέσματα. Τώρα αυτό έχει αντιστραφεί», δήλωσε ο Cohen. «Οι εσωτερικές συνθήκες και στις δύο χώρες οδηγούν τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες που με τη σειρά τους επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις».
Αυτό έχει εισάγει νέα αστάθεια στη γεωπολιτική σκακιέρα, η οποία έχει πλήξει τις επιχειρήσεις περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία.
Οι γεωπολιτικές προκλήσεις συνεχίζουν να ταράζουν τις αγορές, με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να δίνουν απότομη ώθηση στις τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (12/1), ενώ οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν εκ νέου μια περίοδο παγκόσμιου πληθωρισμού, καθώς το κόστος ναυτιλίας είναι στα ύψη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr