Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ifo Institute, «στην περίπτωση των ειδών πολυτελείας, για παράδειγμα, υπάρχουν κυρώσεις κατά των εξαγωγών σαμπάνιας στη Ρωσία, αλλά όχι του prosecco», λέει η Feodora Teti, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Οικονομίας ifo.
Επιπλέον, είναι δυνατή η παράδοση πολλών από τα προϊόντα της ΕΕ που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία έμμεσα μέσω τρίτων χωρών, όπως δείχνουν οι αξιολογήσεις της νέας βάσης δεδομένων κυρώσεων του ifo.
Αξίζει να αναφερθεί πως εξαιτίας των εξαγωγικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες, η Ρωσία στερείται περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο.
Η Κίνα είναι η σημαντικότερη χώρα προέλευσης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις για τη Ρωσία: Το 61% του συνόλου των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις προέρχεται από την Κίνα, ενώ το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 35%.
Ακόμη, η Τουρκία είναι η πηγή προέλευσης της Ρωσίας για το 13% του συνόλου των προϊόντων στα οποία η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις- το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις κάτω από το 3%-.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία βρίσκει «στήριγμα» και αγοράζει επί του παρόντος ένα μικρό ποσοστό (περίπου 1%) όλων των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις από την Αρμενία. Έτσι, την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από την ΕΕ προς την Αρμενία έχουν διπλασιαστεί.
«Στην περίπτωση της Κίνας, η αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να εξηγηθεί από την ισχυρότερη εγχώρια παραγωγή. Όσον αφορά την Τουρκία και την Αρμενία, ωστόσο, η ξαφνική και απότομη αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία υποδηλώνει ότι οι κυρώσεις καταστρατηγούνται», εξηγεί η Teti.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr