Τα drones χρησιμοποιούνται ευρέως από τη Μόσχα και το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και οι δύο πλευρές αυξάνουν τη στρατιωτική παραγωγή καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
«Ο ετήσιος όγκος παραγωγής UAV - εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών UAV - προγραμματίζεται σε 32.500 μονάδες», δήλωσε ο Μπελούσοφ στο TASS. «Σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τον τρέχοντα όγκο παραγωγής.»
Η Μόσχα χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά τα φτηνά, ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, γνωστά για τους θορυβώδεις βενζινοκινητήρες τους, σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών.
Η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει το εθνικό σχέδιο για τα UAV με 696 δισ. ρούβλια (7,66 δισ. δολάρια) έως το 2030, δήλωσε ο Μπελούσοφ, ενώ θα δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες αυτόν τον μήνα.
Πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα UAV θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες, όχι μόνο στον στρατό.
Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρχικά προκαλούσαν σύγχυση στην ουκρανική αεράμυνα, καθώς ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστούν από τους πυραύλους, ενώ η κατάρριψη φτηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με ακριβούς πυραύλους αεράμυνας δεν ήταν η πιο αποδοτική στρατηγική.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει εντατικά τα FPV drones - μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προορίζονταν αρχικά για προσωπική ιδιωτική χρήση αλλά τροποποιήθηκαν για το πεδίο της μάχης - ως μια φθηνή αλλά αποτελεσματική επιλογή για αναγνώριση και επιθέσεις, μια τακτική που έχει αντιγράψει η Ρωσία.
Η Ουκρανία, τον Δεκέμβριο, ανέφερε ότι σχεδιάζει να παράγει περισσότερα από 11.000 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς το 2024, καθώς και ένα εκατομμύριο FPV (first-person-view) drones, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr