Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε πει τον Αύγουστο ότι το βασίλειο θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης την 1η Ιανουαρίου και θα λάβει "την κατάλληλη απόφαση".
Ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan είχε πει ότι ο όμιλος BRICS είναι «ένας ευεργετικός και σημαντικός δίαυλος» για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.
Το μπλοκ περιλάμβανε προηγουμένως τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά πρόκειται να διπλασιαστεί με τη Σαουδική Αραβία να εντάσσεται πριν ακολουθήσουν ως νέα μέλη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Ιράν και η Αιθιοπία.
Όπως αναφέρει το Reuters, η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS έρχεται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της επέκτασης της επιρροής της Κίνας στο βασίλειο.
Παρά τους συνεχιζόμενους ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί όλο και περισσότερο τον δικό της δρόμο από την ανησυχία ότι η Ουάσιγκτον είναι λιγότερο αφοσιωμένη στην ασφάλεια του Περσικού Κόλπου απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Η Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ηγήθηκε των εκκλήσεων για επέκταση των BRICS προκειμένου να γίνει αντίβαρο στη Δύση.
Η επέκταση θα μπορούσε να ενισχύσει τη δεδηλωμένη φιλοδοξία του ομίλου να γίνει πρωταθλητής του Παγκόσμιου Νότου, αν και η Αργεντινή ξεκαθάρισε τον Νοέμβριο ότι δεν θα δεχόταν την πρόσκληση για συμμετοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr