Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δημοσίευσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη λίστα εποπτείας έκτακτης ανάγκης για το 2024, καταγράφοντας τις 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της ασφάλειας.
Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά περίπου το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών.
Ο ΟΗΕ υπολόγισε τον Οκτώβριο ότι πάνω από 114 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου και συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IRC, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε ότι για πολλούς από τους ανθρώπους που εξυπηρετεί ο οργανισμός του, αυτή είναι η «χειρότερη εποχή», καθώς η έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο, η ατιμωρησία σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιοχών συγκρούσεων και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος συγκρούονται με τη «μείωση διεθνής υποστήριξη».
«Στα πρωτοσέλιδα σήμερα κυριαρχεί δικαίως η κρίση στη Γάζα. Υπάρχει καλός λόγος για αυτό - αυτή τη στιγμή είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι πολίτης». είπε ο Μίλιμπαντ.
«Ωστόσο, η λίστα παρακολούθησης είναι μια ζωτική υπενθύμιση ότι και άλλα μέρη του κόσμου φλέγονται επίσης, για δομικούς λόγους που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, το κλίμα και την οικονομία. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μία κρίσεις ταυτόχρονα».
Η Isabelle Arradon, διευθύντρια έρευνας στο International Crisis Group, είπε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι θάνατοι από συγκρούσεις παγκοσμίως είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000.
Σουδάν
Νούμερο ένα χώρα στη λίστα παρακολούθησης του IRC είναι το Σουδάν, όπου ξέσπασαν μάχες τον Απρίλιο του 2023 μεταξύ των δύο στρατιωτικών φατριών της χώρας και οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με διεθνή μεσολάβηση δεν έδωσαν λύση.
Η σύγκρουση έχει πλέον επεκταθεί σε «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» που συγκεντρώνει «ελάχιστη» διεθνή προσοχή και θέτει σοβαρό κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης, είπε το IRC, με 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη και 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους.
«Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες είναι πολύ περιορισμένες αυτή τη στιγμή. Σαφώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει πολλή απόσπαση της προσοχής, και έτσι η κατάσταση στο Σουδάν είναι μια κατάσταση όπου δεν νομίζω ότι υπάρχει αρκετή σοβαρή δέσμευση αυτή τη στιγμή σε υψηλό επίπεδο για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, και επομένως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση», είπε.
Η ροή των προσφύγων στο γειτονικό Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, οι οποίες πλήττονται από τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις ακραίες οικονομικές δυσκολίες, ενισχύουν τους κινδύνους διάχυσης, πιστεύουν οι αναλυτές.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρουάντα
Οι χαοτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σηματοδότησε μόνο την έναρξη ενός νέου εκλογικού κύκλου που θα συνεχιστεί έως το 2024 σε ένα εύθραυστο σκηνικό.
Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από μεγάλες καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα και η ψηφοφορία παρατάθηκε κατά μία ημέρα σε ορισμένες περιοχές της τεράστιας πλούσιας σε ορυκτά χώρας με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Αρκετοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν την ακύρωση των εκλογών, καθώς 18 υποψήφιοι αμφισβήτησαν τον νυν Πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι για την ηγεσία.
Μερικά προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Τσισεκέντι προηγείται αρκετά στις εκλογές, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε την Τρίτη τις διαδηλώσεις κατά των αποτελέσματων που υποστηρίχθηκαν από πέντε υποψήφιους της αντιπολίτευσης.
Η πολιτική αναταραχή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων στην ανατολική ΛΔΚ και της εκτεταμένης φτώχειας και προηγείται των περαιτέρω περιφερειακών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.
Η πιθανή παρατεταμένη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, που οφείλεται σε μακροχρόνιες υποψίες της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης του Τσισεκέντι για την ανεξαρτησία της εκλογικής επιτροπής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω σύγκρουση με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμούν αναλυτές.
Η γειτονική Ρουάντα φέρεται να έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ανατολικό Κονγκό για να παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο αντάρτικο κίνημα M23, πυροδοτώντας εντάσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τον κίνδυνο μιας «άμεσης αντιπαράθεσης».
Μιανμάρ
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 και η επακόλουθη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος, προκάλεσε μια κλιμάκωση μακροχρόνιων εξεγέρσεων από εθνοτικές ένοπλες ομάδες σε όλη τη χώρα.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για αδιάκριτους βομβαρδισμούς και τόσο το IRC όσο και το IGC φοβούνται ότι οι τακτικές μπορεί να ενισχυθούν το 2024, καθώς εθνοτικές ένοπλες ομάδες και δυνάμεις αντίστασης έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το Σαχέλ
Οι χώρες σε όλο το Σαχέλ έχουν βιώσει μια σειρά από στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στην αυξημένη αστάθεια καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις εξεγέρσεις ισλαμιστών μαχητών που εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή.
Το Σαχέλ περιλαμβάνει την ημίξηρη ζώνη της βόρειας κεντρικής Αφρικής μεταξύ της ερήμου Σαχάρας και των περιοχών της σαβάνας και περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.
Το Μάλι, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα και το Τσαντ έχουν υποστεί πραξικοπήματα και σοβαρή αστάθεια τα τελευταία τρία χρόνια.
Παράλληλα με αυτά, υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για πιθανά ξεσπάσματα ένοπλων συγκρούσεων στην Αϊτή, τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και το Καμερούν, μαζί με τον καλά τεκμηριωμένο κίνδυνο εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές της επιπτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr