Με το αμερικανικό προσωπικό υπηρεσίας να βρίσκεται όλο και πιο συχνά σε επικίνδυνη θέση βολής και τα αμερικανικά ναυτικά μέσα, όπως επίσης και εκείνα των συμμάχων, να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μετά από πολλαπλές επιθέσεις με drone, η επιδείνωση της κατάστασης οδηγεί σε μια τεταμένη περίοδο.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από τον Ινδικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, που περνούν μέσω του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ αποτελούν προπομπό μια νέας ανεπιθύμητης διεθνούς κρίσης. Οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς, στη Γάζα, θα διαρκέσει μήνες, παρά την πίεση των ΗΠΑ για μείωση της έντασης των συγκρούσεων, αυξάνουν τις πιθανότητες ο πόλεμος να γίνει ανεξέλεγκτος.
Κλιμάκωση πολλών διαφορετικών εντάσεων
Η αρχική ανησυχία ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας περιφερειακός πόλεμος -στον οποίο θα εμπλακεί και η Χεζμπολάχ- μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, δεν έχει υλοποιηθεί, προς το παρόν. Όμως, ο ρυθμός των επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να αποκτά δυναμική, τροφοδοτώντας φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν διέταξε αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από μαχητές της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στο Ιράκ, τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησαν drone για να επιτεθούν στην αεροπορική βάση Erbil, τραυματίζοντας σοβαρά έναν Αμερικανό στρατιώτη.
Την Τρίτη, οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην εμπορική ναυτιλία, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα εμπορικά πλοία να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς την Αφρική αντί για τη Διώρυγα του Σουέζ, που αποτελεί την πιο οικονομική οδό, πυροδοτώντας φόβους για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Επίσης, η αστάθεια που επικρατεί παγκοσμίως εξαπλώνεται και προς την Ινδία, αφού ένα δεξαμενόπλοιο με χημικά που επιχειρούσε στον Ινδικό Ωκεανό χτυπήθηκε από ιρανικό drone, 200 ναυτικά μίλια από τις ινδικές ακτές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Το Ιράν αρνείται την ανάμειξή του.
Η ασφάλεια έχει μειωθεί
Το κύμα των νέων επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα υπογραμμίζει την πιθανότητα μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου, αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εκτεθειμένες και εξηγεί τις ολοένα και πιο επείγουσες εκκλήσεις από την Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Κρίστοφερ Ο' Λίρι, πρώην διευθυντής ανάκτησης ομήρων για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN News Central ότι ενώ η κατάσταση στην περιοχή δεν έχει προσεγγίσει τα χειρότερα σενάρια, μέχρι στιγμής, η πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης υπάρχει πάντα.
«Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου από τον άξονα της αντίστασης, την ελεγχόμενη από το Ιράν στρατηγική για την απόκτηση περιφερειακής επιρροής και ισχύος μέσω υποκατάστατων ομάδων όπως η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ, η Κατάιμπ Χεζμπολάχ και οι Χούτι», είπε ο Ο' Λίρι.
«Έτσι, αν και υπήρξαν συνεχείς επιθέσεις, προς το παρόν έχουν περιοριστεί στις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά αυτές είναι μόνο προειδοποιήσεις για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Εάν το Ιράν δείξει την πραγματική του δύναμη, τότε θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα στην περιφέρεια και για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία» πρόσθεσε.
Οικονομικές και στρατιωτικές συνέπειες
Μια διευρυμένη σύγκρουση θα μπορούσε να έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας της Ερυθράς Θάλασσας για τις παγκόσμιες διαδρομές της ναυτιλίας και επομένως την ενέργεια και τα αγαθά. Η πλωτή οδός συνορεύει ανατολικά με την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία και στα δυτικά με την Ερυθραία, το Σουδάν και την Αίγυπτο. Δεδομένης της απειλητικής κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο καιρό στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εταιρείες διέταξαν τα πλοία τους να ακολουθούν μια πιο ακριβή και χρονοβόρα διαδρομή γύρω από την Αφρική.
Η πιθανή οικονομική αναταραχή ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχηματίσουν έναν διεθνή συνασπισμό για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούτι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι Σεϋχέλλες είχαν συμφωνήσειι να παρέχουν βοήθεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα.
Οι Χούτι έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 100 επιθέσεις εναντίον 12 διαφορετικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα τον τελευταίο μήνα, με ένα «πολύ σημαντικό εύρος επιθέσεων» που δεν έχει παρατηρηθεί σε τουλάχιστον «δύο γενιές», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Η πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή είναι το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελε να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν καθώς ξεκινά το 2024, αφού έχει ήδη επενδύσει βαθιά στην προσπάθεια να σώσει την Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας. Από την άλλη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι πρόκειται για έναν «μακροχρόνιο αγώνα». Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα σενάριο που οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα ο Μπάιντεν, δεν επιθυμούν να γίνει πραγματικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr