Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε επίσης βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που περιλαμβάνουν μείωση των επιδοτήσεων για καύσιμα και μεταφορές και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Ο κ. Καπούτο δήλωσε ότι κληρονόμησε τη χειρότερη οικονομική κληρονομιά στην ιστορία της Αργεντινής και ότι λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει τον υπερπληθωρισμό.
«Θα είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν για μερικούς μήνες, ιδίως όσον αφορά τον πληθωρισμό. Και το λέω αυτό επειδή, είναι καλύτερο να λες μια άβολη αλήθεια από ένα άνετο ψέμα», δήλωσε ο κ. Καπούτο σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
«Η Αργεντινή δίνει μάχη με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 150% τον τελευταίο χρόνο. Παλεύει επίσης με τα χαμηλά ταμειακά αποθέματα, το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».
Χειροκροτά το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - στο οποίο η Αργεντινή οφείλει 44 δισεκατομμύρια δολάρια (35 δισεκατομμύρια λίρες) - χαρακτήρισε τα μέτρα «τολμηρά» και δήλωσε ότι θα βοηθήσουν στη δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
«Επικροτώ τα αποφασιστικά μέτρα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι είναι «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».
Ο κ. Καπούτο δήλωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα μειωθεί στα 800 πέσος ανά δολάριο ΗΠΑ, από περίπου 391 πέσος.
Από το 2019, η Αργεντινή διατηρεί το νόμισμά της τεχνητά ισχυρό, ελέγχοντας αυστηρά την κίνηση του νομίσματος.
Αυτό βοήθησε να αυξηθεί η ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ στην άτυπη αγορά συναλλάγματος, η οποία είδε το πέσο να διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλότερη ισοτιμία από την επίσημη.
Ο κ. Μιλέι, ένας φιλελεύθερος που ανέβηκε...από τη σχετική αφάνεια στο ανώτατο αξίωμα σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση
Δεν είναι σαφές αν ο συνασπισμός του, ο οποίος είναι μόνο το τρίτο μεγαλύτερο μπλοκ στο Κογκρέσο της χώρας, θα μπορέσει να εφαρμόσει αρκετά μεγάλες περικοπές δαπανών που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας χωρίς να την οδηγήσει σε αναταραχή.
Ο κ. Μίλεϊ έχει ήδη περικόψει εννέα υπουργεία, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καπούτο θα μειώσει το 34% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Τέλος, μιλώντας για τις περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες για έργα υποδομής, ο κ. Καπούτο είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν περισσότερα δημόσια έργα, τα οποία, όπως όλοι οι Αργεντινοί γνωρίζουν, συχνά καταλήγουν στις τσέπες των πολιτικών ή των επιχειρηματιών εν υπηρεσία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr