Οικονομικός εξαναγκασμός θεωρείται η πίεση που πιθανώς ασκεί μία τρίτη χώρα σε χώρα μέλος της ΕΕ, χρησιμοποιώντας ή απειλώντας να εφαρμόσει εμπορικά ή επενδυτικά μέτρα, με σκοπό να επηρεάσει συγκεκριμένες αποφάσεις ή πολιτικές της χώρας.
Το εργαλείο έχει, πρωτίστως, σχεδιαστεί για να λειτουργεί αποτρεπτικά κατά του οικονομικού εξαναγκασμού. Όταν, παρ’όλα αυτά, σημειώνεται εξαναγκασμός, το εργαλείο παρέχει μια βάση για καλά σταθμισμένη αντίδραση, ώστε ο εξαναγκασμός να σταματήσει. Όταν μια χώρα αρνείται να άρει τον εξαναγκασμό, το εργαλείο παρέχει στην ΕΕ ένα ευρύ φάσμα πιθανών αντιμέτρων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η επιβολή δασμών, οι περιορισμοί στο εμπόριο υπηρεσιών και στις σχετικές με το εμπόριο πτυχές των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και περιορισμοί στην πρόσβαση σε άμεσες ξένες επενδύσεις και δημόσιες συμβάσεις.
Το εργαλείο, καθώς και τα μέτρα που μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιό του, συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ και εδράζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο. Πέραν του εν λόγω εργαλείου, θεσπίζονται διάφορα άλλα εργαλεία για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την οικονομική ασφάλεια, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούνιο του 2023.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr