Η θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν 0,13 ° Κελσίου υψηλότερη από τη θερμοκρασία για την ίδια περίοδο το 2016, που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα ως το πιο ζεστό έτος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός Νοέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης να φθάνει τους 14,22 ° Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 0,85 ° Κελσίου τον μέσο όρο οποιουδήποτε αντίστοιχου μήνα της περιόδου 1991-2020 και κατά 0,32 ° Κελσίου τον προηγούμενο πιο θερμό Νοέμβριο, το 2020, πρόσθεσε το Copernicus.
«Το 2023 συμπεριλαμβάνει πλέον έξι μήνες και δυο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Αυτός ο ασυνήθιστος Νοέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε δυο μέρες που οι θερμοκρασίας ήταν 2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνει πως το 2023 (σ.σ. θα) είναι το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το φθινόπωρο του βόρειου ημισφαιρίου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) ήταν επίσης το πιο ζεστό στην ιστορία «με μεγάλη διαφορά», με τη θερμοκρασία στους 15,3 ° Κελσίου, δηλαδή αυξημένη κατά 0,88 ° Κελσίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
«Όσο οι συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να μεγεθύνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που βλέπουμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και οι συνέπειες των κυμάτων καύσωνα και των ξηρασιών», προειδοποίησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.
Οι προσπάθειες να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δηλ. να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, καθυστερούν. Πέρα από το σημείο αυτό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα υπάρξει μια σοβαρή επίπτωση στον καιρό, στην υγεία και στη γεωργία. Η ΕΕ διαθέτει από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία, έχοντας περάσει νόμους για επίτευξη του στόχου για μείωση των καθαρών εκπομπών το 2030 κατά 55% από τα επίπεδα του 1990, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr