Αλλά ο πόνος της Κίνας είναι κέρδος των ΗΠΑ, καθώς θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων και συνεχιζόμενο αποπληθωρισμό, τα οποία θα ήταν θετικά για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, εξήγησε ο Ed Yardeni σύμφωνα με το Business Insider.
«Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε ύφεση που βασίζεται στην ιδιοκτησία και τη γονιμότητα. Η Κίνα είναι το μεγαλύτερο γηροκομείο στον κόσμο.
Βίωσε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων που έχει καταγραφεί το 2022 στις 956.000, αριθμός μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πριν από 10 χρόνια. Και η πρόσφατη πτώση των αξιών των ακινήτων και της χρηματιστηριακής αγοράςείναι ιδιαίτερα οδυνηρή για έναν γηράσκοντα πληθυσμό» δήλωσε ο ίδιος.
Ενώ αυτά είναι κακά νέα για την Κίνα, ωφελούν τις χώρες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, καθώς βοηθούν στην τροφοδότηση του αποπληθωρισμού.
«Η αδύναμη οικονομία της Κίνας είναι καλά νέα για τις ΗΠΑ, βοηθώντας να μετριαστεί ο πληθωρισμός των αγαθών χωρίς ύφεση, γνωστός και ως άψογος αποπληθωρισμός», εξήγησε ο Yardeni.
«Θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις για να στηρίξει την οικονομία της. Για να επιτευχθεί αυτό, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να γίνει λιγότερο συγκρουσιακή σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ειδικά έναντι της Ταϊβάν», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr