Η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέχουν ηγετική θέση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία -όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές και παγκόσμιοι ηγέτες- θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα φέρει επανάσταση στην κοινωνία, με τρόπο παρόμοιο με την εποχή που εμφανίσθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προς τα τέλη του 20ού αιώνα.
Η Μόσχα φιλοδοξεί να αποκτήσει κι εκείνη δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, οι προσπάθειές της έχουν μείνει πίσω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ωθήσει πολλούς ταλαντούχους επιστήμονες στο να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και έχει πυροδοτήσει τις δυτικές κυρώσεις, που πλήττουν τις εισαγωγές της χώρας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
«Στο πολύ κοντινό μέλλον, ως ένα από τα πρώτα βήματα, θα υπογραφεί προεδρικό διάταγμα και θα εγκριθεί νέο σχέδιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Πούτιν στο συνέδριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η νέα στρατηγική θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης «της επέκτασης της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλου εύρους γλωσσικών μοντέλων».
Η Ρωσία είπε ότι θα προχωρήσει σε απαραίτητες νομοθετικές και επενδυτικές αλλαγές, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr